Saturday, 26 December 2020


HSLC Assam SEBA solutions | The Midnight Visitor Questions Answers | English | Rapid Reader


The Midnight Visitor Questions and Answers

HSLC Assam SEBA solutions | The Midnight Visitor Questions Answers | English | Rapid Reader
The Midnight Visitor Questions Answers 


1. Give a description of Max’s conversation with Ausable. [H.S.L.C. 2017]OR               Describe the meeting between Ausable and Max.

Answer: Ausable was a secret agent who was spying a report on a missile. He did not look smart and intelligent but he proved his intelligence by misguiding Max. Max was another secret agent. He tried to collect the report from Ausable at gunpoint. Ausable was staying in a hotel. But in spite of Max’s appearance, he sat heavily and calmly on the chair and he chided the management for not correcting the balcony. The balcony was constructed for the other apartment, a portion of it was extending adjacent to Ausable’s room. So, anyone could enter his room from the other apartment. However, Max said that he had to find some other way to enter the room. And he was not aware of the Balcony. Meanwhile, the doorbell rang and Ausable said that he had called the police for security reasons. Max was frightened. He then jumped out of the window to escape and hide on the balcony.

1. How did Ausable be fool Max? or briefly describe how Ausable defeated Max’s scheme to take away the report. [H.S.L.C-16]

OR               How did Ausable get rid of Max?

OR               Describe how Ausable outsmart Max?

OR           How does Ausable manage to make Max believe that there is a balcony attached to his room?

OR  How does Ausable manage to make believe that there is a balcony attached to his room? [H.S.L.C 2015, 2019]. Look at his detailed descriptions of it. What makes it a convincing story? 


Answer: Ausable was a secret agent who was on a mission to collect a report on missile. He looked neither smart nor intelligent but he proved his intelligence by misguiding Max. Max was another secret agent. He tried to collect the report from Ausableat gunpoint. When Ausable with Fowler, a young romantic writer entered the room, he was surprised to see Max. So, he created a convincing story to misguide Max that there was a balcony attached to his room. He said that the balcony was for the next apartment but it was extended to the window. He said that somebody had entered the room through the balcony. Ausable played the role of being irritated at the hotel management about the balcony. He also said that despite his repeated complaints to the management for blocking it off, no action had been taken. 

Ausable told this imaginary story in such a convincing way that Max fully believed that there was a balcony outside the window. At that time a waiter of the hotel knocked at the door. Ausable told Max that it would be the police. The police were coming to check whether everything was alright. Max already believed in the existence of the balcony. To get rid of the police he jumped onto the balcony and felt down and probably died as there was no balcony. In this way, Ausable befooled Max and defeated Max’s schema to take away the report.  

2. Describe the meeting between Ausable and Fowler?

OR Who was Fowler? Why did he meet Ausable? [Give a description of his meeting with Ausable.] [H.S.L.C. 2018]


Answer: Ausable was a secret agent who was spying a report on a missile. He did not look smart and intelligent. Fowler was a writer who was writing a novel on detectives. Fowler wanted to study the life of a spy. So he accompanied on Ausable in one of his detective missions.

  Fowler found the meeting so distasteful because he did not see any adventurous moment at first. They had a dull evening in a French music hall and came to a French hotel. Fowler imagined mysterious figures around Ausable, the message slipped into his pocket. But nothing of that sort happened. But Fowler met real thrill when they saw Max in Ausable’s room. Max was another secret agent who tried to steal a report from Ausable at gunpoint. But Ausable told an imaginary story about a balcony so as to befool Max. Ausable behaved mysteriously and also told him that police had knocked at his door. Max then jumped out of the window but actually, there was no balcony. Max might have died jumping out from there. Fowler was very surprised to see the cleverness of Ausable. 

3. How was Ausable different from other secret agents?

Answer: Ausable was a secret agent engaged to spy a report on a missile. He was neither  smart nor intelligent. Ausable was very fat and he did not fit any description of a secret agent. He lived in a very small room in a French hotel. When Fowler met him, they enjoyed the evening in a French music hall. Fowler imagined mysterious figures around Ausable, the message slipped into his pocket. But nothing of that sort happened. But Fowler met real thrill when they saw Max in Ausable’s room. Max was another secret agent who tried to steal a report from Ausable at gunpoint. But Ausable told an imaginary story about a balcony so as to befool Max. Ausable gradually developed such a situation which led Max to jumped out of the window. Actually, there was no balcony attached to Ausable’s room. Max met his finals jumping out from there. Fowler was very surprised to see the cleverness of Ausable.



 HSLC Solutions Assam | The Ball Poem by John Berryman All questions Answers | English Class 10


The Ball Poem by John Berryman All questions Answers | English Class 10
The Ball Poem by John Berryman All questions Answers | English Class 10


Summary of Ball Poem by John Berryman 


Summary   In the poem "The Ball Poem" written by John Berryman, a little boy was playing with his ball. Suddenly, the ball slid bouncing down the street and sloped down in the water. To be precise, the boy lost his ball. He was unhappy. Shaking grief fixes the boy. He stood beside the harbor where his ball went down. The grief of loss made him stand rigid and trembling. 

The poet, at that moment, could intrude him and provide his sympathetic support. But he did not. He left all to the boy, but with a hidden intention, and that is, he wanted the boy to learn a lesson from the loss of the ball. Like the ball, loss is a paramount part of life. But every man must have to stand up and cohabit with the epistemology of loss. 

   Though the poet could offer him a new ball, yet he did not because a new ball could not have replaced the emotional attachment that the boy had with the old ball. So, the boy has to learn that loss of lovable is an eternal truth, and it is a rule of this universe. All one can do is to outlive the loss. As a growing up boy, he must learn his first responsibility in the world of possession. The golden rule of this world is that people will take balls and at some point of time, they will lose it again. It however does not mean an end of life. 

Every man must learn the epistemology of loss. Then only the small boy will one day turn into a responsible man. In this small poem, the poet conveys a bigger truth of life yet in a simple words with the help of poetic symbols.

BALL POEM BY JOHN BERRYMAN NOTES | Questions Answers

Very Short Answer Type Questions: 

1.Who wrote the poem “The Ball Poem”?

Answer: John Berryman wrote the poem “The Ball Poem”.


2.Who is the writer/author of the poem “The Ball Poem”?

Answer: John Berryman is the writer/author of the poem “The Ball Poem”.


3.What did the boy lose?

Answer: The boy lost his ball.


4.Where did the boy lost his ball?

Answer: The boy lost his ball down in the water. 


5.What has happened to the boy?

Answer: The boy has lost his ball and now he has been grieved with sadness.


6.Why does the poet say ‘No use to say – ‘O there are other balls’?

Answer: The poet says ‘No use to say – ‘O there are other balls’ because other balls cannot take place of the lost ball. 


7.Which word means ‘happily’?

Answer: The word ‘merrily’ also means ‘happily’.


8.Where did the ball go?

Answer: The ball went bouncing down in the water.


9.What is the boy learning?

Answer: The boy is learning the epistemology of loss.


10.Why are the boy’s eyes desperate?

Answer: The boy’s eyes are desperate because he is trying to make out how to stand up against the loss.


11.What do you mean by ‘epistemology of loss’?

Answer: ‘Epistemology of loss’ means understanding the nature of loss and trying to understand what it means to lose something.


12.What every man needs to know one day?

Answer: Every man needs to know one day that losing something is a part of life and he must stand up against such losses. 

Ball Poem By John Berryman Short Answer Type Questions: 

1.Why does the poet say, “I would not intrude on him”? Why doesn’t he offer money to buy another ball?

Answer: The poet says, “I would not intrude on him” because the poet wants the boy to learn a lesson from the loss, to experience his first responsibility.

Though the poet can offer him a new ball, yet he does not because a new ball cannot replace the emotional attachment that the boy had with the old ball.


2.“.... staring down/All his young days into the harbor where/His ball went…” Do you think the boy has had the ball for a long time? Is it linked to the memories of days when he played with it?

Answer: The boy lost the ball in his childhood days and he used to mourn the loss all throughout his childhood days. The loss of the ball linked him up with the grief of loss in his childhood. 


3.What does “in the world of possession” mean?

Answer: “In the world of possession” is used to indicate the materialistic world where all the people are busy to take possession of earthly objects. But the fact is that money is external that can buy only material things. Real happiness is something different from money or material possessions. 


4.Do you think the boy has lost anything earlier? 

Answer: No, the poem clearly shows that the boy had not lost anything earlier because the loss of his ball jeopardizes him in the grief of loss. 

5.What does the poet say the boy is learning from the loss of the ball?

Answer: The boy experiences a loss for the first time and it gave him many secret lessons. Loss is a paramount part of human life. But no one can stand by a loss, rather they will have to go ahead with the grief of loss. The boy is now experiencing his first responsibility in the world of possessions. He is understanding the meaning of loss for the first time.  


Thursday, 24 December 2020

 ENGLISH | NCERT SOLUTIONS | CLASS 10 | LESSON | ANIMAL | WALT WHITMAN | NOTES | QUESTIONS AND ANSWERS

 

HSLC SEBA English Solutions | Class 10 | Animal by Walt Whitman questions answers
Animal by Walt Whitman questions answers 

1. Do you have any idea about the name of the poet of this poem?


Answer: We left it for you to find the name of the poet of this poem.


2. Name the book from where this poem has been extracted.


Answer: - The poem “Animals” is extracted from ‘Song of Myself’ in leaves of Grass.


3. What was the wish of the poet?


Answer: - The poet wished to live like an animal.


4. What do the animals not do for their sins?


Answer: - The animals never weep for their sins.


5. For what do the animals not demented?


Answer:-The animals are not demented with the mania of owning things.


6. What do the animals bring to the poet?


Answer:-The animals bring to the poet the tokens of himself.


7. Why does the poet wonder in the poem “animals”?


Answer: - The poet wonders where the animals have got the tokens of selfless life in the poem “animals”.



8. Why does Walt Whitman feel more at home with animals? [HSLC 2019]


Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So he feels more at home with animals.


9. How, according to poet Walt Whitman, are animals superior to men?


Answer: Animals are superior to human beings in many ways. They possess such tokens which human beings lost ages before. The animals are placid and self contained. They never complain of their condition.


10. Why do you think the poet’ could turn and live with animals’ rather than with human?


Answer: The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So he feels more at home with animals.


11. What are the ‘tokens’ of animals the poet refers to?


OR What quality of the animals mesmerizes the poet?


OR What are the qualities possessed by the animals?


Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The animals never weep for their sins. They don’t discuss their duty to God. The animals are not demented with the mania of owning things. The animals bring to the poet the tokens of himself. These qualities of the animals mesmerize the poet.


12. How do the animals act about their condition and duty to God?


Answer: - The animals never sweat and whine about their condition and they don’t discuss their duty to God.


13. How do the animals accept their condition? [H.S.L.C. 2017]


Answer: The animals never sweat and whine about their condition. The animals are placid and self contained. The animals are not demented with the mania of owning things.


14. How are animals superior to human being?


Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The animals are not demented with the mania of owning things. The animals bring tokens of better l life for the human beings. So the animals are superior to human being.


15. Mention three things that humans do and animals don’t?


Answer: - The animals never sweat and whine about their condition unlike human being.  The animals never weep for their sins. But human beings are always worried about their sins. The animals are not demented with the mania of owning things. But humans do.


16. Why does the poet say that no animals are dissatisfied?


Answer: The poet says that no animals are dissatisfied because the animals never sweat and whine about their condition. The animals are not demented with the mania of owning things.


17. How do animals accept their condition?


Answer: The animals never sweat and whine about their condition. They are not dissatisfied with their condition of life.


18. Choose the meaning of the underlined word from  the alternatives given in brackets:


a.    ……….so placid and self contained.[Clam, pleased, angry] [angry, humble, dishonest]


b.   ………sweat and whine ……. [roar, a long high complaining cry, utter softly]


c.    …………  one is demented with……………[sane, clam, mad]


d.   ………………evince them plainly………… [show, express, present]


 HSLC Solutions Assam | A Tiger in the Zoo Questions Answers | NCERT | English Class 10

A Tiger in the Zoo Questions Answers
A Tiger in the Zoo Questions Answers


Very Short answer type question

1. Any guess regarding the name of the poet the poem “A tiger in the zoo”?

Answer:  Can please take the pain and see it in your textbook.

2. Where does the tiger stalk after being captured?

Answer:  The tiger stalks in the few steps of the cage after being captured.

3. Where is the tiger kept in the zoo?

Answer: The tiger was kept in a cage in the zoo.

4. Can you please guess where the tiger should be lurking?

Answer:  The tiger should be lurking in shadow sliding through long grass near the water hole.

5. Who is terrorized by the tiger? OR How does the tiger terrorize the villagers?

Answer: The villagers are terrorized by the tiger by baring his white fangs.

6. Where does his strength lie after being locked up in a concrete cell?

Answer: The strength of the tiger lies behind the bars after being locked up in a concrete cell.

7. What is the last voice heard by the tiger and when?

Answer:  The tiger hears the last voice of the patrolling cars at night.

8. What does the tiger stare at?

Answer:  The tiger stares at the brilliant stars.

9. What does the tiger do when he hears the patrolling cars?

Answer: The tiger stares at the brilliant stars when he hears the patrolling cars.

10. Where the tiger should be snarling?

Answer: The tiger should be snarling around the houses of the villages terrorizing the villagers.

11. How does the tiger terrify the villagers?

Answer: The tiger terrifies the villagers by baring his white fangs.

12. What voice does a tiger in the zoo hear at night?

Answer: The tiger hears the last voice of the patrolling cars at night.

13. Where is the tiger kept in the zoo?

Answer: The tiger is kept in a cage in the zoo.

14. What will you find near the water hole?

Answer: We will find fat deer near the water hole.

Short answer type question  

1. Where does the tiger stalk his pray? How is his behavior?

Answer:  The tiger stalks in the shadow sliding through long grass near the water hole. The tiger is at its full rage when he stalks at his prey.

2. What is a water hole? Why should the tiger be lurking near it? [H.S.L.C. 2018]

Answer: A water hole is a naturally formed depression in the land where water gets collected and animals use to drink water from it. The tiger should be lurking near it because fat deer pass near the water wholes and the tiger can hunt them.

3. Why does the tiger express his rage quietly?

Answer:  The tiger expresses his rage quietly because his strength has been locked behind bars and all of his strength is gone.

4. What does the poet think where the tiger should be?

Answer: The poet thinks that the tiger should be in its natural habitat. The tiger should be lurking in the shadow sliding through long grasses near the water hole. He should be roaring near the villages terrorizing the villagers.

5. Cite the reason behind the tiger’s sliding through the long grass?

Answer: The tiger slides through the long grass hiding itself in the shadow near the water holes because it wants to hunt the plump deer that pass through the water hole.

6. Why is the tiger ignoring the visitors?

Answer:  The tiger once used to terrorize the villagers by revealing all its strength. Now, the strength of the tiger is locked behind the bars and he becomes an object to be seen by the visitors in the zoo. So, tiger now ignores the visitors.

7. Choose the meaning of the underlined word from the alternatives given in brackets:

a. He stalks in his vivid strips. (to crawl/to walk/lying) OR (move angrily/ move happily/ move freely)


b. He stalks in his vivid strips. (Glaring/dark/pale) (bright/dim)


c. In his quiet rage. (mood/violent anger/walk)


d. On pads of velvet quiet. (making very little noise/making very little comfort/ making very little angry)


e. At the jungle’s edge. (the centre of an area/ the outside limit of an area/ the base of an area)


f. He should be snarling around houses. (walking/making an angry sound/sniffing) OR (sharp/growling/trembling)


g. Baring white fangs. (teeth/eyes/nose)


h. Baring white fangs.(showing/opening/ forbidding)


i. He should be lurking in the shadow. (conceal/sleep/nose) OR (lying/hiding/waiting)


j. Where plump deer pass. (thin/fat/nice) OR (lovely/short/fleshy)


k. But he is locked in a concrete cell. (mobile/cage/jail)


l. And stare at the brilliant stars. (gaze/imagine/anger)


m. And stares with his brilliant eyes…………... (dull/very bright/angry)


 HSLC English Solutions | Amanda By Robin Klein Questions Answers | NCERT |Assam


  • Amanda Class 10 Questions Answers
  • Who is Amanda by Robin Klein 
  •  How old is Amanda 
  • Amanda Poem Summary
|HSLC English Solutions | Amanda By Robin Klein Questions Answers | NCERT |Assam
Amanda By Robin Klein Questions Answers 


AMANDA POEM SUMMARY STANZA WISE

Read the full poem with a brief summary for each stanza:

Don't bite your nails, Amanda!


Don't hunch your shoulders, Amanda!


Stop that slouching and sit up straight,


Amanda!



Summary: Amanda is a small teen girl who is growing up with her growing age. She is learning essential codes of conduct to lead a civilized life. But her elders do not let her learn things all by herself. Her parents command on her constantly. She is asked not to bite her nails. They guide her sitting patterns. She is taught to sit up straight. 


(There is a languid, emerald sea,


where the sole inhabitant is me-


a mermaid, drifting blissfully.)



Summary: The constant commands from her elders makes Amanda to live in an utopian world. She dreams her life as a mermaid. She wants to swim silently and peacefully in a very big sea, where there will be no one to stop her motion. She would lead a solitude life there . 




Did you finish your homework, Amanda?


I thought I told you to clean your shoes,


Amanda!



Summary: There is again some commands received by Amanda from her parents. As soon as she reached home, her parents ask her about the school homework and they want her to finish the homework instantly.    



AMANDA BY ROBIN KLEIN NOTES | QUESTIONS AND ANSWERS


Very short answer type questions:-


1. Who wrote the poem “Amanda”?


Answer: Robin Klein wrote the poem “Amanda”.


2. Who is Amanda?


Answer: Amanda is a little child who is continuously commanded over by her elders.


3. Who do you think is speaking to Amanda?


Answer: Amanda’s parents or her teacher is speaking to her.


4. What does Amanda like to bite?


Answer:  Amanda has a nasty habit of biting her nails.


5. Who lives in a languid, emerald sea?


Answer:  Mermaid lives in a languid emerald sea.


6. What does the speaker ask Amanda to remember?


Answer: The speaker asks Amanda to remember her acne.


7. How is life in a tower?


Answer: The life in a tower is rare and tranquil.


8. What type of girl is Amanda as mentioned in the first stanza?


Answer: Amanda is a very tender girl who likes to bite her nails, slouch along the seat.


9. Why is Amanda asked not to eat chocolate?    OR    What does Amanda’s mother forbid her to eat?    OR    Why is Amanda not allowed to eat chocolates?


Answer: Amanda is not asked to eat chocolate because of her acne.


10. Why does Amanda want to be Rapunzel?


Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel. 


11. How does the speaker find Amanda at the end of the poem?


Answer: The speaker finds Amanda to be very moody at the end of the poem.


12. What does Amanda yearn for?


Answer: Amanda yearns for freedom.


13. “I am Rapunzel…..”


a. Who is the speaker here?


Answer: In the line, the speaker is Amanda.


b. Why does the speaker want to be Rapunzel?


Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel. 


14. What does the speaker ask Amanda to clean?


Answer: The speaker asks Amanda to clean her shoes. 

 

AMANDA CLASS 10 ENGLISH NOTES


1.  Who is Amanda? How old is she?


Answer: Amanda is a little child who is continuously commanded over by her elders.


              Amanda is a very moody girl and her mind is day dreaming. Moreover, she has acne. So, she must be a teen girl.


2. How old is Amanda? How do you know it? [HSLC 2016, 2019]


Answer: Amanda must be a teen girl because she is very moody and her mind is day dreaming. Moreover, she has acne.


3. Is Amanda a student? How do you know? [H.S.L.C. 2017]


Answer: Yes, Amanda is a student because she is asked to complete her homework.


4. What are the instructions that Amanda get?


Answer: Amanda gets instructions to sit straight, not to slouch, to do her homework, to clean her shoes and not to eat chocolate.


5. What is a mermaid? What was Amanda's dream as a mermaid?


Answer: A mermaid is an aquatic creature with the upper body of a female human and the tail of a fish.


              If Amanda were a mermaid she could have drifted blissfully in the emerald sea.


6. What could Amanda do if she were an orphan?


Answer: If Amanda were an orphan she could have roamed around the streets making pattern in the dust with her barefoot.


7. Where does Amanda roam? Can you guess what does she do with her bare feet? [H.S.L.C. 2018]


Answer: Amanda roams around the streets. She makes patterns in the dust with her bare feet.


8. Is Amanda an orphan? Why does she say so? OR Why does Amanda want to be an orphan?


Answer: No, Amanda is not orphan. Amanda wants to be an orphan because she is fed up with the continuous command by her parents. She wants to enjoy the silence of becoming an orphan.


9. Why is Amanda asked not to have chocolates?


Answer: - Amanda is asked not to have chocolates because she has acne.


10. By whom was Amanda instructed?


Answer: Amanda was instructed by her elders, may be by her parents or her teachers.


11. Why does Amanda wish to be Rapunzel?


Answer: - Amanda wishes to be Rapunzel because she wants to enjoy the rare and clam life in tower like Rapunzel.


12. Do you think Amanda is sulking and is moody?


Answer: - Amanda is sulking and is moody because she is continuously commanded over by her elders. She wants a life of her own, but she does not have such a life.


13. Choose the meaning of the underlined word from the alternatives given in brackets:


a.    There is languid… (comfort/relaxed/peace)


b.   …..drifting blissfully. (wandering/playing/thinking)


c.    …..hunch your shoulder. (raise/cut/nag)


d.   …. Tranquil and rare. (disturbed/quiet or calm/transparent)


e.   Stop that sulking…. (bad tempered/growing angry/unmindful)


f.    ….hushed…. (loud/quiet/calm)


g.    ….nagged you…. (punished/praised/tickled)


h.   They bring me tokens of myself, they evince……(showing having quality/ showing having problem/ showing having sympathy)


Wednesday, 23 December 2020

 Madam Rides the Bus Questions answers by Vallikkannan | SEBA English solutions for class 10 | NCERT

HSLC |Madam Rides the Bus Questions answers by Vallikkannan
HSLC | Madam Rides the Bus Questions answers by Vallikkannan


Adolescence is the age mostly characterized by obsolete fantasies. Valli aka Valliammai had been fantasized by the public transport bus running through their village. Her dream to ride a bus later led to a jaw-dropping adventure by the tiny girl of eight years old. In this post, you will find all the textual and additional solutions of this chapter titled Madam Rides the Bus included in the textbook First Flight of Class X.


Important Questions and answers of Madam Rides the Bus | HSLC


1. Did you know who wrote the story “Madam Rides the bus”?


Answer: Vallikkannan wrote the story “Madam Rides the bus”.


2. Can you please say who translated the story “Madam Rides the bus” from Tamil?


Answer: K. S. Sundaram translated the story “Madam Rides the bus” from Tamil.


3. We would like to know who was Valliammai?


Answer: Valliammai was an eight year old girl. She was known as Valli for short.


4. What sight gave Valli many unusual experiences?


Answer: The sight of the bus carrying new set of passengers every time gave Valli many unusual experiences.


5. Have you memorized what was Valli’s tiny wish?


Answer: Valli’s tiny wish was to ride on the bus that used to run between her village and the nearby town so that she could experience a delightful bus journey to the town.


6. What did Valli listen to carefully over many days and months?


Answer: Valli listened carefully to the conversations of her neighbourhood people who had taken a bus ride. Valli collected many details of the bus journey.


7. How did Valli pick up various small details about the bus journey?


Answer: Valli picked up various small details about the bus journey by carefully listening to the conversations of her neighbourhood people who had taken a bus ride.


8. How far was the town form Valli’s village?


Or, What was the distance from Valli’s village to the nearest town? [HSLC 2019]


Answer: The town was six miles from Valli’s village.


Or, The distance from Valli’s village to the nearest town was six miles apart.


9. How much time would the trip to the town take?


Answer: The trip to the town would take forty five minutes from Valli’s village. 

Madam Rides the bus with HSLC Questions solved

10. What was the fare of the Valli’s bus ride?


Or, What was the bus fare for a trip from Valli’s village to the town? [HSLC 2019]


Answer: The fare of Valli’s bus ride was thirty paise around.


Or, The bus fare for a trip from Valli’s village to the town was thirty paise around.



11. How did the conductor address, Valli?


Answer: The conductor addressed Valli as a madam.


12. Why does Valli stand up on the seat?


Answer: Valli stood up on the seat because her view was cut off by the canvas blind.


13. When did the bus trip lose its charm for Valli?


Answer: On her return journey when Valli saw a dead cow, the bus trip lost its charm for Valli.


14. What was Valli’s favorite pastime? [H.S.L.C. 2016]


Answer: Valli’s favorite pastime was standing before the front doorway of her house watching what was happening in the street outside.


15. What do you think Valli was planning?


Answer: Valli was planning to have a bus journey secretly.


16. Why did Valli find the old man repulsive?


Answer: Valli found the old man repulsive because she was disturbed by his attention.


Long type questions


17. Give a short account of Valli?


Answer: Valliammai was an eight years old girl. She was known as Valli for short. Valli’s favorite pastime was standing before the front doorway of her house watching what was happening in the street outside. She was a lonely girl in her colony. So, she lived in her own dream world. She was very brave, confident, and intelligent as she was able to take a bus ride all alone very secretly.


18. What is Valli’s tiny wish? How did it become an overwhelming desire?


Answer: Valli’s tiny wish was to ride on the bus that used to run between her village and the nearby town so that she could experience a delightful bus journey to the town.


Gradually after Valli watched the bus for several days the tiny wish became an overwhelming desire.


19. Describe the bus in which Valli was traveling? [HSLC 2019]


Answer: The bus on which Valli was traveling was a new bus. The outside was white with some green stripes. Inside, the overhead bars shone like silvers. Above the windshield, there was a clock. The seats were soft and luxurious.


20. What was a source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?


Answer: There was a street in front of Valli’s house through which a bus used to run. The sight of the bus filled with a new set of passengers was a source of unending joy for Valli.


Valli’s strongest desire was to ride on the bus taking a journey to the town.


21. What did Valli find out about the bus journey? How did she find out these details?


Answer: Valli found out every detail of the bus journey. The bus used to travel to a town which was six miles from the village and took thirty paise in one round. The trip took forty-five minutes to the town. 


Valli found out the details by asking a few discrete questions here and there to those who had already traveled on the bus.


22. Why was the conductor call Valli ‘madam’?


Answer: Valli was a self-confident girl and when the conductor offered a helping hand to help her ride the bus, she refused and stepped up the bus all by herself. So the conductor called Valli as ‘madam’ to tease her.


23. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?


Answer: Valli stood up on her seat because her view was cut off by a canvas blind. Outside the window, Valli saw that the bus was going along the bank of a canal. On one side there was the canal and beyond it were palm trees, grassland, distant mountains, and the sky. On the other side, there was a ditch and acres of green fields.


24. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?


OR How did Valli react when a fellow passenger called her ‘child’?


Answer: When the elderly man told Valli a child she replied with all of her self-confidence that she was not a child as she was an eight years old girl.


25. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?


Answer: The elderly lady was chewing betel nuts and it was producing bad odor for Valli. Moreover, the betel juice was threatening to spill over her lips. So Valli found the lady unsociable to make friends with. 


26. How did Valli save up money for the first journey? Was it easy for her? 


Answer: Valli saved up the bucks required for the bus journey by spending money carefully whatever stray coins came her way. She had to resist her temptation to buy peppermints, toys, balloons. She even had to overlook her strong desire to ride the merry go round in the village fair to save the sixty paise.


No, it was not indeed easy for Valli as she had to dominate all of her temptations.


27. What did Valli see on her way that made her laugh? [2017] 


Answer: At some point in her journey, Valli saw a young cow running very fast right in the middle of the road, right in front of the bus. The bus slowed down and sounded the horn, but the cow got more frightened and started running faster and faster. This scene made Valli laugh.


28. Why didn’t she get off the bus at the bus station?


Answer: Valli just wanted to experience a bus journey and she already had it. Now she had to return home on the same bus. She didn’t want to see the town as she was afraid of losing herself in the crowd. It would be safer for her to sit back on the bus for a safe back home. So she didn’t get off the bus at the station.


29. Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink? What does this tell you about her?


Answer: Valli didn’t want to go to the stall and had a drink because she did not have money for it. Even though the conductor wanted to offer a free treat, she refused.


This suggests that Valli was a self-esteemed girl who liked to do everything by herself. She did not require any help to do her work, nor was she comfortable with other’s help.


30. What was Valli’s deepest desire?


Answer: Valli’s strongest desire was to ride on the bus that used to run between her village and the nearby town so that she could experience a delightful bus journey to the town.


31. How did Valli plan her bus ride? What did she found out about the bus, and how did she save up the fare?


Answer: Valli had to instigate careful, painstaking, and elaborate plans before she could actually conduct a bus ride. She chose the time frame from one o'clock in the afternoon as her mother used to take a nap after having lunch. So she took the ride without her mother’s knowledge.


Valli found out every detail of the bus journey. The bus used to travel to a town which was six miles from the village and took thirty paise in one round. The trip took forty-five minutes to the town.


Valli spends the bucks required for the bus journey by spending money carefully whatever stray coins came her way. She had to resist her temptation to buy peppermints, toys, balloons. She even had to overlook her strong desire to ride the merry go round in the village fair to save the sixty paise.


32. Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?


OR When did the bus trip lose its charm for Valli?


Answer: On her return journey, Valli saw a dead cow lying on the street. This was the same cow that was running along the bus cheerfully on her way to the town. But some moving vehicle had hit the cow to death. The horrifying scene of the dead cow made Valli sit quietly all through her way back to home.



Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers | NCERT English Solutions | SEBA | Assam

Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers | NCERT English Solutions | SEBA | Assam
Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers


TEA FROM ASSAM

Tea is the most popular beverage worldwide. From children to adults, tea is a preferable refreshment. Tea from Assam is a prose piece written by Arup Kumar Datta included in the NCERT English Text Book First Flight for Class X. Assam is famous for its high quality tea production. But do you know anything about behind the scene of the Tea Industry? Find in these post all the textual and additional solved answers commonly asked in the HSLC Examination conducted by SEBA.


Tea From Assam Questions and Answers

Very sort type questions

1. Can you guess who is Pranjol?

Answer: Pranjol is a youngster from Assam. He is a classmate of Rajvir.

2. Similarly, guess who is Rajvir? Why did he come to Assam?

Answer: Rajvir is a Pranjol’s classmate. Rajvir came to Assam to spend his summer vacation with Pranjol.

3. The next question is what is Pranjol's father?

Answer: Pranjol’s father is a manager of a tea a garden in upper Assam.

4. What did Rajvir and Pranjol sip in the train compartment?

Answer: Rajvir and Pranjol sipped tea in the train compartment.


5. What was read by Pranjol in the train compartment?

Answer: Detective books were read by Pranjol in the train compartment.

6. What presented a magnificent view?

Answer: The beautiful tea gardens presented a magnificent view.

7. What did the Chinese emperors do before drinking water?

Answer:  The Chinese emperors used to boil water before drinking water.

8. Who was Bodhidharma?

Answer: Bodhidharma was an ancient Buddhist ascetic.

9. What did Bodhidharma do?

Answer:  Bodhidharma cut off his eyelids because he felt sleepy during meditation.

10. Name the Railway Junction where Pranjol and Rajvir finally got off.

Answer: The Railway Junction was Mariani junction where Pranjol and Rajvir finally got off.

11. Name the tea garden managed by Pranjol’s Father?

Answer: The tea garden managed by Pranjol’s Father was Dhekiabari Tea Estate.

12. What was worn by the tea -pluckers?

Answer: The tea – pluckers were wearing plastic aprons.

13. What was the sprouting period of tea plants?

Answer: The spouting season for tea yields the best tea. This season lasts from May to July

14. Where are Rajvir and Pranjol going to?

Answer: Rajvir and Pranjol are going to Dhekiabari tea estate in Upper Assam.

15. When did tea come to Europe?

OR What was tea first looked at in Europe?


OR How was tea drunk in Europe in the sixteenth century?


Answer: Tea came to Europe in the sixteen century. It was drunk more as medicine than as a beverage in Europe.


16. How was tea originated in China and spread to Europe? How was it used in Europe?


Answer: Tea was first drunk in China as far back as 2700 B.C. The words like chai and chini are of Chinese origin. Tea came to Europe in the sixteenth century. It was drunk more as medicine than as a beverage.

17. What do you mean by ‘flush?

Answer:  Flush is the spouting season for tea which yields the best tea. This season lasts from May to July. 

18. Why did Budhidharma cut off his eye lids?

Answer: Budhidharma cut off his eye lids because he felt sleepy during meditation.

19. Describe the natural scene of Assam observed by Rajbir?

OR Give a description of the magnificent view of tea garden seen by Rajvir from the railway train.


OR How was the scenery outside the train?


OR What had never seen by Rajvir before?


OR “It was a magnificent view.” Give a description of the magnificent view witnessed by Rajvir.


OR Give a brief description of the magnificent view that attracted Rajvir much while he was coming with Pranjol by Train.


Answer: Rajvir saw a magnificent view outside of the railway train. All across the landscape, there was a green view of tea plantation. The soft green paddy fields gave way to tea bushes. Against the backdrop of hills, tea bushes were spread like a sea. Tall shade trees stood amidst the tea plants. In the distance, a building was blowing smoke out of tall chimneys. These beautiful views were never seen by Rajvir before.


20. Describe the Chinese legend about tea?


Answer: The first legend is called Chinese legend. According to this legend regarding the discovery of tea that one of the Chinese emperors always used to drink water by boiling it. One day a few leaves of the twigs burring under the pot fell into the water. Then the water gave a delicious flavor. It is said the leaves were tea leaves.


21. “We... Indian Legend too’’ what is the Indian Legend regarding the discovery of tea?


Answer: Indian legend tells that once upon a time there was an ancient Buddhist ascetic named Bodhidhama in India. While doing meditation he often used to fall asleep because of his eyelids. So he decided to cut them off and then threw away. Then the plants grew out of the eyelids. The leaves of these plans when putting into hot water and drunk vanished sleep.

SEBA SOLUTIONS FOR CLASS 10 

22. Where did Pranjol and Rajvir get down from the train? Who was waiting for them?


Answer: Pranjol and Rajvir got down in the Mariani junction from the train.


Pranjol’s parents were waiting for them.


23. Give a description of the Dhekiabari tea garden as seen by Pranjol and Rajbir when they were driven through it. [HSLC 2016, 2019]


OR What did Rajvir and Pranjol see on both the sides of the gravel road?


Answer: Pranjol and Rajvir were driven by Pranjol’s father along with the Dhekiabari tea garden. A gravel road went up through the garden. On both sides of the garden there were acres of neatly pruned tea bushes. The tea pluckers were plucking tea wearing plastic aprons. Pranjol’s father had to give way to a tractor with a load of tea leaves while driving through the garden.


24. “You seem to have ......... .”


a. Who said this to whom?


Answer: Pranjol’s father said this to Rajvir.


b. Why did the speaker say so?


Answer: The speaker said so because Rajvir had a lot of information about tea. He talked about the sprouting period of tea.


25. How are the tea leaves collected?


Answer: The tea leaves are collected by the tea pluckers during the sprouting period. They collect tea leaves in groups wearing plastic aprons. They hold a bamboo basket on their backs to store the tea leaves.


26. Describe the tea pluckers as seen by Rajvir.


Answer: Rajvir saw tea pluckers plucking tea in the Dhekiabari tea estate. They were collecting tea leaves in groups. The pluckers were wearing plastic aprons. They were holding a bamboo basket on their backs to store the tea leaves.



27. Choose the correct phrase to complete the following sentence


a. No one really knows who discovered tea but______


i. There are two legends


ii. There is one legend


iii. There are many legends.


28. Say true or false:


i. Tea came to Europe only in the eighteen century and was used as a medicine more than as a beverage.


Answer: False.


ii. Tea came to Europe only in the sixteen century and was used as a medicine more than as a beverage.


Answer: True.