Sunday, 19 July 2020

A Thing Of Beauty By John Keats Questions Answers | Class 12 notes

AHSEC | Lesson 7 | A Thing Of Beauty Questions Answers | Class 12 notes
A THING OF BEAUTY QUESTIONS ANSWERS



I. Very Short Answer Question:                      Marks: 1

1. Who is the poet of ‘A Thing of Beauty’?
Answer: The poet of the poem “A thing of Beauty” is John Keats.
2. From which work of Keats is the poem ‘A thing of Beauty’ an extract?
Answer: The poem “A thing of Beauty” is an extract from “Endymion: A poetic Romance” by Keats.
3. What is the legend on which the poem ‘A thing of Beauty’ is written?
Answer: The poem “A thing of Beauty” is written on a Greek Legend, involving two character. Endymion and goddess Cynthia.
4. What is seen as ‘A joy forever’?
Answer: A thing of Beauty is a joy forever.
5. What according to Keats never ‘passes into nothingness’?
Answer: The loveliness of a thing of beauty never turn into nothingness according to John Keats.
6. What should we do every morning?
Answer: We should wreath a flowery band to bind us to the earth every morning.
7. What is the ‘green world’ according to Keats.
Answer: By ‘green world’ the poet tries to explain a land full of daffodils.
8. What increases continuously in ‘A thing of Beauty’?
Answer: The loveliness of a ‘A Thing of Beauty’ increases continuously. 


A THING OF BEAUTY QUESTIONS ANSWERS



9. Read the following stanzas carefully and Answer the followings:
a. “A thing of beauty ……... and health, and quiet breathing.”
i. Who is the poet of these lines and what is the title of the poem?
Answer: The poet of the given lines is John Keats and the title of the poem is “A Thing of Beauty”
ii. Why is a thing of beauty a joy forever?
Answer: A thing of beauty is a joy forever because its loveliness increases continuously and never turns into nothingness.
iii. What is a bower?
b. “Therefore, on every morrow………… From our dark spirits.”  
[H.S. 2019]
i. What do we do every day?
Answer: We wreath a flowery band to bind us to the earth every day.
ii. What removes the pall from the dark spirits?
Answer: The shape of beauty removes the pall from the dark spirits.
iii. What is the message expressed in these lines?
Answer: 

II. Short Answer Questions:                  Marks: 2 marks each

1. List the things of beauty mentioned in the poem.
Answer: The things of beauty mentioned in the poem. “A Thing of Beauty” are a sleep full of sweet dreams, good health, novel nature, gloomy days, the sun, the moon, the trees, daffodils, etc.

2. List the things that cause suffering and pain.
Answer: The things that cause suffering and pain in the poem. “A thing of Beauty” are despondence, in human dearth, unhealthy and over darkened ways, hot season, dead etc.

3. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?
Answer: Human life is full of things of beauty which is a joy forever. The suffering and pain are temporary. Death is certain, but before that human beings enjoy heavenly pleasure. So human beings love life.

4. What image does the poet use to describe the beautiful bounty of the earth?
Answer: The poet of “A thing of Beauty” use as the image of a green world to describe the beautiful bounty of the earth. The poet uses metaphor and simile to magnify the beauty of the earth. The earth is beautiful with the things of beauty and it ensures heavenly pleasure.

Saturday, 18 July 2020

 Lesson 6 | Keeping Quiet By Pablo Neruda | Questions Answers | English

AHSEC | Lesson 6 | Keeping Quiet Questions Answers | English
Lesson 6: Keeping Quiet


I. Very short type questions.

1. Who is the poet of the “Keeping Quiet”?
Answer: The poet of the “Keeping Quiet” is Pablo Neruda.

2. What does the poet in “Keeping Quiet” ask us to do?
Answer: The poet in “Keeping Quiet” asks us to Keep Quiet up till he counts up to twelve.

3. Why does the poet ask us to keep Quiet?
Answer: The poet asks up to keep quiet because it will help to introspect ourselves and create a mutual understanding amongst us.

4. What is the real name of Pablo Neruda?
Answer: The real name of Pablo Neruda is Neftali Ricardo Reyes Basoalto.

5. What is the ‘exotic moment’ in ‘keeping Quiet’?
Answer: The ‘exotic moment’ will be when the people will be without rush and harshness caused by the engines.

6. How can we all be together in a ‘sudden strangeness’?
Answer: We all be together in a sudden strangeness without rush and without engines when we all will be keeping quiet for a few whiles.

7. What is meant by ‘green wars’?
Answer: By ‘green wars’ the poet wants to denote the activities of people that degrade the environment. The wars with gas or fire leaves no survivors, but only causes great harm to the world.

8. Read the following stanzas carefully and Answer the followings:

a. “Those who prepare ………… in the shade, doing nothing.”  
[H.S. 2013, 2015]

i. What are the different kinds of wars mentioned by the poet in the passage?
Answer: The different kinds of wars mentioned by the poet in the passage are green wars, wars with gas and wars with fire etc. 

ii. What kind of victory do they achieve?
Answer: The people achieve a kind of victory where no survivor is left. 

iii. What should the warmongers do?
Answer: The warmongers should call off the wars and walk about with their brothers in search of peace. 

iv. Find the words in the passage that mean ‘those left alive’ and ‘win’?
Answer: Those left alive – Survivors 
Win – Victory

b. “Now we will count ……... our arms so much.”
i. How long does the poet want to stay still?
Answer: The poet wants to stay still until he counts up to twelve.
ii. Why does he ask us to keep still and not use any language?
Answer: 
iii. What does the poet mean by ‘not move our arms so much’?

c. “Perhaps the Earth can ………. Keep quiet and I will go”.        [H.S. 2018]

i. What can the Earth teach us?
Answer: The Earth can teach us how a dead like object can later prove to be alive. The Earth maintains a deep silence in the night as if it is a dead object, but later in the morning life begins with new spirit. 

ii. Why does the poet count up to twelve?
Answer: The poet counts up to twelve so that the people can keep quiet for a while and get an opportunity for self-introspection. 

iii. What will ‘keeping quiet’ help us achieve?
Answer: Keeping quiet for a little while will help to ensure peace everywhere. People will stop hurting themselves and the nature.


II. Short type Answers.

1. Why does the poet Neruda wish to count to twelve?
Answer: The poet urges the people to keep quiet up till he counts to twelve. Keeping Quiet for a while would bring a halt to all human activities in the world. The earth would experience peace at large and get an opportunity to introspect the human activities.

2. What is the significance of the phrase ‘the face of the earth’ in Neruda's poem.
Answer: ‘The face of the earth’ signifies lives and the activities going on in the world. The world is so lively and drastically busy that people have no time to look back. But Keeping quite would help the world to bring a new momentum to this world.

3. What is considered to be ‘an exotic moment’ in the poem?              [H.S. 2018]
Answer: The people on the earth are so busy that their activities create terrific nuisance. When the people will Keep quiet that will be an ‘exotic moment’ without rush and harshness caused by the engines.

4. ‘Fishermen in the cold sea would not harm whales’ What is meant by the above line by Neruda?

Answer: Human beings are involved in various selfish activities which hurt the world and its environment. But actually, those activities have many negative effects which ultimately hurt the human beings. So, people should give a few seconds to then selves to introspect those activities.

5. ‘……. and the man gathering salt would look at his hurt hands.’ What, is meant by gathering salt in the above lines? How are his hands hurt?
Answer: In the question mentioned line “gathering salts” means such human activities which are carried on by human beings to earn their bread and butter.

In the process of carrying out all selfish human activities, the human beings have caused great damage to the world and its environment.

6. What is the meaning of “wars with gas”?
Answer: The people of the world are busy hurting it and its environment. Their harmful activities produce catastrophic gases which are responsible for environmental degradation.

7. What do you mean by “wars with fire”?
Answer: By “wars with fire” it is meant the human wars with arms and ammunitions. These wars create great destructions to the mankind and the world and its environment.

8. Who are the brothers mentioned in the poem?
Answer: In the poem “Keeping Quiet” the phrase ‘brothers’ indicates the whole mankind at large. The people in this world are not more than brothers as the greater humanity bind us into human beings.

9. What is the likely confusion regarding Neruda’s desire?
Answer: In the poem “Keeping Quiet”, Neruda appeals us to keep quiet. But having said that, he never wants us to confuse with total inactivity or death.

10. What is the meaning of ‘want no truck with death’? About what are we so single minded? 
Answer: By ‘want no truck with death’ the poet means that he has only asked to keep quiet for a little while, but not to relate that silence with total inactivity or death. 
We are very much single minded about keeping our lives moving by any means.

11. What is this sadness that Neruda talks of?
Answer: The sadness that Neruda talks of is that the people never try to understand themselves and threaten them with death.

12. What can ‘finally teach us’ as note in Neruda’s poem?
Answer: In Neruda’s poem the poet appeals us to keep quiet. But the readers confuse the silence with death. The earth can teach us how the people can keep silence and later prove to be active. The earth becomes silent at night but later in the day time becomes active. 

III. Long Answer Type Questions:

1. What will “counting up to twelve” and “keeping quiet” help to achieve?

Answer: The people in this world are selfish. They carry out activities which fulfill their self-interest. But the selfish activities are hurting the nature a lot. There is degradation of humanity everywhere. So, the poet appeals everyone to keep quiet and give themselves a few minutes for self-introspection. Keeping quiet for a little while will help to ensure peace everywhere. People will stop hurting themselves and the nature. It will also help to develop a sense of mutual understanding and a feeling of brotherly hood amongst the people.

2. Do you think the poet advocates total inactivity and death?
Answer: For the sake of greater humanity, the poet of “Keeping Quiet” has asked everyone to keep quiet and give themselves a chance of self-introspection. But the reader must not confuse the silence with total inactivity and death. The people must keep silence and bring their works to a halt so as to stop all harmful activities. They must wait for a while for reviewing their activities.
The earth can teach them how the people can keep silence and later prove to be active. The earth becomes silent at night but later in the day time becomes active. 



Thursday, 16 July 2020

AHSEC | My Mother At Sixty Six Questions Answers | NCERT | English

AHSEC | My Mother At sixty Questions Answers | NCERT | English
My Mother at sixty-six


I. Very Short Answer Questions: (1 mark each)

1. Who is the poet of the poem ‘My Mother at Sixty-six’?
Answer: Kamala Das is the poet of the poem ‘My Mother at Sixty-six’.
2. Read the following stanzas carefully and Answer the followings:

a. “But soon put the thought that away ……. Merry children spilling out of their homes.” [H.S. 2014]

i. Who looked out at the young trees?
Answer: In the question mentioned lines the poet Kamala Das looked out at the young trees.

ii. Which thought did the speaker put away?
Answer: The speaker of the poem put away the paled thought of losing her aged mother.

iii. What do the young trees signify?
Answer: The young sprinting trees signify the new age coming and passing it with the going time.

iv. What did the poet see the children doing?
Answer: The poet saw the children coming out of their homes to have enjoyment of their lives. 

b. “But after the airport’s security………… and smile and smile...”  
[H.S.2015]

i. What did the speaker do after the security check?
Answer: The speaker stands a few yards away from her mother and bade farewell to her mother. 

ii. Why did the poet compare her mother’s face to a late winter’s moon?
Answer: The poet compared her mother’s face to a late winter’s moon because her mother’s face paled with her old age like the late winter’s moon.

iii. What was the poet’s childhood fear?
OR
What was the childhood fear that now troubled the poet?

Answer: The childhood fear of the author was that she would lose the safest company of her mother. 

iv. What does the poet’s parting word suggest?
Answer: The poet was very sure that she would lose her mother any moment after her departure, yet she had a wish that she would be able to see her mother once again. So, she left her mother with a hope that she would be still alive when she would come back.

v. Why did the poet smile and smile?
Answer: The poet had a childhood fear of losing her mother but she did not allow her feelings to be an expression of her face and so she smiled to cover her inner sense of fear. 

c. “Driving from my parent’s home……...that of a corpse….”     [H.S. 2019]
i. Where is the poet Kamala Das driving to?
Answer: The poet Kamala Das is driving to the airport to fly to Cochin. 

ii. What does the poet Kamala Das notice when her mother sits beside her?
Answer: The poet Kamala Das notices the pale and ashen like face of her aged mother when her mother sits beside her. 

iii. Find words from the passage that mean ‘sleep lightly’ and ‘dead body’?
Answer: The word ‘doze’ means ‘sleep lightly’ and ‘corpse’ means ‘dead body’.

iv. Why is her mother’s face like that of a corpse?
Answer: The mother of the author is a sixty-six years old lady who is now paled because of her old age. So, her mother’s face is like that of a corpse. 

3. What do the words, ‘ashen’, ‘open mouthed’ and ‘corpse’ signify?
Answer: The words, ‘ashen’, ‘open mouthed’ and ‘corpse’ signify the aged and pale old mother of the poet. 

II. Short Answer questions: (2 marks each) 

1. Where is the poet going and who is with her?
Answer: The poet is going to the airport to fly to Cochin and she was accompanied by her aged mother. 

2. Which thought does the speaker put away? 
Answer: The author was accompanied by her aged mother. Looking at her paled and wan mother she developed an inner ache of losing her. But she puts away that thought for the time being.

3. What do the young sprinting trees signify?
Answer: - The young sprinting trees signify the new age coming and passing it with the going time. But the age of a person never stops even for a single moment and it keeps on sprinting until the person loses his charm and glittering with his old age. 

4. Why does the poet compare her mother’s face to ‘a late winter’s moon? [H.S.’12,’14]
Answer: ‘A late winter’s moon is pale and absent of brightness and is covered by dark shades. The old mother of the author has also lost all her charm and dignified glittering with her growing age. So, the poet compares her mother with a late winter’s moon.

5. What is the poet’s childhood fear?
Answer: The poet’s childhood fear is that she would have to depart her mother’s company. And the fear of losing her mother de froze her sentiments from the core. So, she again gradually started thinking she would have to say good bye to her mother. 

6. What are the ‘merry children spilling out of their homes’ symbolic of? OR Why has the poet brought in the image of the merry children ‘spilling out of their homes’? [H.S.’13,’16]
Answer: The ‘merry children spilling out of their homes’ signify the happy young age that have been bestowed upon the young children by their young and tender age. The young age is full of tenderness, it is uncomplicated and joy comes at this age much naturally and unfolded. 

7. What is the kind of pain and ache that the poet feels? [H.S.’14]
Answer: The journey of the author to the airport with her mother reveals the lost charm and glittering of her mother. The author realizes that the mother reaches the final stage of her life and she might lose her mother any moment. So, the thought of losing her aged mother brings pain and ache to the mind of the author. 

8. Explain the statement, ‘I saw my mother…. Her face ashen like that of a corpse’. [H.S.’14]

Answer: The journey of the author to the airport with her mother reveals the lost charm and glittering of her mother. The author realizes that the mother reaches the final stage of her life and she might lose her mother any moment. When mother was sleeping open mouthed in the car, her face was like a corpse.

9. Why does her childhood fear surface at this stage? 
Answer: At her childhood the author feared of losing her mother’s company.Presently the author’s mother became an old lady who lost all her charm. So, the fear of losing her mother strikes again in her mind as she departs the airport. 

10. What does the speaker do after check? What does she notice?
Answer:  The poet was driving to the airport to fly away to Cochin leaving her old mother behind. The poet passes through the security check of the airport. She then stands a few yards away and looks at her pale mother. 

She develops a fear of losing her but waves her hands saying that she would soon meet her again. She notices that the face of her mother appears like a late winter’s moon. Her childhood fear of losing her mother strikes her mind once again.

11. How does the poet’s mother look like? What kind of images has the poet used to signify her aging condition?
Answer: The poet’s mother has become an aged lady as she is at her sixty-six. Her face has become ashen like that of a corpse. Her face is wan and paled with the growing age. 

The poet compares her mother to that of a corpse. The pale face of the mother was as pale as a light winter’s moon. 





Wednesday, 15 July 2020

AHSEC | Lesson 4 | Going Places by A.R. Barton Questions Answers

AHSEC | Lesson 4 | Going Places by A.R. Barton Questions Answers | Class 12
LESSON 4 | GOING PLACES | AHSEC | CLASS 12


I. Very Short Answer Question : ( 1 mark each)

1. Who is the writer of ‘Going Places’?                        [HS’14]
Answer: The writer of ‘Going Places’ is A.R.Barton.

2. Who are the two friends in the story, ‘Going Places’?
Answer: The friends in the story “Going Places” are Sophie and Jansie.

3. What does Sophie want to have when she grows up?             [HS’ 12]
Answer: Sophie wants to have a boutique when she grows up.

4. Where was it most likely that the two girls would find work after school?                                                                   
[HS’ 15]
Answer: It was most likely that the two girls Sophie and Jansie would find work in a biscuit factory.

5. Who is Derek?
Answer: Derek is Sophie’s younger brother.

6. Who is Geoff?
Answer: Geoff is Sophie’s elder brother.

7. Who is Danny Casey?
Answer: Denny Casey is a young Irish football Player.

8. Which country does Danny Casey play for?                           [HS’ 18]
Answer: Denny Casey plays for Ireland.

9. For whom does Sophie ask Danny Casey an autograph?           [HS’ 16]
Answer: Sophie asks Denny Casey for an autograph for her little brother Derek.

10. Did Sophie really meet Danny Casey?
Answer: No, Sophie did not really meet Denny Casey but she dreamt it to be.

11. Which is the only occasion that Sophie gets to see Casey in person?
Answer: The only occasion that Sophie gets to see Casey in person was when her family went to see a football match of United on a Saturday.

12. How was Geoff employed?                                           [HS’ 16]
Answer: Geoff was employed as a motor mechanic.

II. Short type questions: Marks:2/3

1. What theme does the story,’Going Places’ explore?
Answer: The story, ‘Going Place’ explores the theme of adolescent fantasizing and hero worship.

2. What are the other options that Sophie dreams of besides owning a boutique?
Answer: Sophie dreamt of owning a boutique. To support her dream, she would either become a manager or an actress and would gather money to open the boutique.

3. What job is Geoff engaged in? Does he entertain wild and impractical dreams like his sister?
Answer: Geoff is engaged in the work of a motor mechanic.
No, Geoff does not entertain wild and impractical dreams like her sister as he is grown up now.

4. What is incongruous about the ‘delicate bow which fastened the apron strings of Sophie’s mother?
Answer: Sophie’s mother was a busy house wife. Her mother was wearing an apron and its strings were fastened with a delicate bow. This signifies the miserable condition of their family.

5. What kind of a person is Geoff?
Answer: Geoff is a grown-up person who works as a motor mechanic. He is more intact with the world of reality than Sophie. He is very quiet. Sophie is jealous of his silence.

6. Why is Sophie ‘jealous of Geoff’s silence’?
Answer: Sophie always thinks that Geoff has visited such place where Sophie has never been she wants to know those things from Geoff. So, she is jealous of Geoff’s silence.

7. Why does Sophie choose her brother Geoff to tell about her meeting with Danny Casey in the arcade?
Answer: Sophie believes Geoff to be her quiet listener. She feels homelier and more comfortable with Geoff. She considers her secrets safe with Geoff. So, Sophie chooses her brother Geoff to tell about her meeting with Casey.

8. How does Danny Casey look like?
Answer: Danny Casey is a young Irish football player. He is a short man and has green eyes. Sophie describes his eyes as gentle eyes. 

9. Why does not her father believe Sophie?
Answer: Sophie’s father knows her Utopian dreams. So, when Geoff said that Sophie had met Danny Casey, he disapproves saying it one of her wild stories.

10. Why doesn’t Sophie want Jansie to know about her supposed weeding with Casey?

Answer: Jansie was very much open heart and she would fell everything without keeping a secret Sophie had a fear that if she feels the meeting with Danny Casey, Jansie would make a rumour and tell everyone in the neighbourhood. Moreover she wanted to keep the meeting with her beloved Danny Casey a secret.

III. Long Answer Questions: 5 marks each

1. What do you learn about the socio-economic status of Sophie’s family?
Answer: Sophie was a day dreaming girl. She had big dreams. But very unfortunately, she belonged to a middle-class family. Their family worked in a biscuit factory. She was also supposed to join the family profession after she completes her school. Her brother Geoff was an apprentice mechanic. Her mother was a hard-working housewife and she used to do everything to support her family. The economic condition of Sophie’s family was moderate.

2. What opinion do you form of Sophie’s father?
Answer: Sophie’s father was a hard working labour in a biscuit factory. He used to enjoy a restful evening by having shepherd's pie. He was very practical. He never believed in the wild stories of Sophie. He however, supported his family every way. He was a die heart fan of footballer Danny Casey. This shows his sporty nature. He was strict yet loving father.

Lesson 6 | Thank you, Ma'am | Questions Answers | Class 5 | NCERT

Lesson 6 | Thank you, Ma'am | Questions Answers | Class 5 | NCERT
Thank You Ma'am | Lesson 6


Comprehension-1

Read and answer

1.Who was Mrs. Luella Bates Washington Jones?
Answer: Mrs. Luella Bates Washington Jones was the Protagonist of the Story, She was a large woman with a large purse. She was very generous and her generosity was seen when roger attempts to rob, she simply turned around and picked the boy up, asked him what was the reason behind his act and she take his her home and fed him.

2. What did Roger do?
Answer: Roger tried to snatch Mrs. Luella’s purse.

3. Why did Roger snatch Mrs. Washington Purse?
Answer: Roger snatched Mrs. Washington Jones Purse because he wanted pair of blue suede jeans.

4. Why couldn’t Roger run away with the purse?
Answer: Roger couldn’t run away with the purse because the strap broke and the boy fell on his back.

5. Write five differences between Roger and Mrs. Luella?
Answer:

 Mrs. Luella

1) Mrs. Luella is a trustworthy, hard-working and compassionate woman.
2) Mrs. Luella treats Roger Kindly.
3) She displays a respect for Roger as a person and offers to feed him and directs him to clean his face.
4) She displays sympathy for others.
5) Mrs. Jones has people with whom she can interact.

Roger

1. Roger has no consideration for her when he tries to steal her purse.
2. Roger selfishly preys on her.
3. Roger respect is merely given out of fear.
4. He only learns from his experience with Mrs .Jones to respect people.
5. Roger is all alone and deprived of parental guidance and attention.

6. What did Mrs. Jones do after taking Roger home?

Answer: Mrs. Jones asked roger to wash his face and offered him some lima beans and ham to eat.

7. Mrs. Washington Jones was a kind lady. Give a reason to support this statement.

Answer: Mrs. Washington  Jones is empathetic generous and a perceptive character she realises that all the boy need is motherly love to put him on the right track. She readily gave Roger food and money to buy his coveted blue suede shoes. Thus, the positive and kind attitude of the lady transfoms the boy into a new person.

8. Why didn’t Roger run away from Mrs. Jones home?

Answer: Roger didn't run away from Mrs. Jones home because Mrs. Jones was treating him like his own mother.Roger believed that she is trustworthy and she will not call any cop. Roger could make a dash, he could run as the door were open but he didn't.

Comprehension -2 

Think and answer
1. Which Character do you like more-Mrs. Jones or Roger's? Give three reasons to support your answer:

Answer: I liked the character of Mr. Jones in this story, The reasons to support this answer is written below-

(a) Mrs. Luella is a trustworthy, hard-working and compassionate woman.
(b) Roger tried to snatch her purse, but instead of calling cop she took him to her house and treated well.
(c) She displays sympathy for others.

2. Do you think it was right for Mrs Jones to drag Roger to her home?
Answer: Yes Mrs Jones did it right by dragging Roger to her home.

3. Why didn't Mrs Jones hand over Roger to the police?
Answer: Mrs Jones did not hand over Roger to the police because she wanted to teach him right things from wrong he did.

Wordsmith

A. Use a dictionary and write two synonyms of each of the words given below. One for each has been done.

1. Drag - Pull - draw
2. Stoop - Bend - kneel
3. Grip - Hold - grasp
4. Rattle - Shake - clang
5. Barely - Just - hardly
6. Pause - Stop - cease
7. Finish - Complete - end
8. Remember - Reminisce - recall

B. Write two antonyms of each of the given words. One for each has been done.

1. ashamed - shameless - proud
2. fix - break - remove
3. frail - strong - fit
4. open - shut - closed

C. Fill in the blanks with the words of expressions given below.

1. When the children heard the bell they made a dash to the gate
2. I requested the cobbler to fix my broken sandal.
3. The doctor had sat down barely to lunch when she received a call from her patient.
4. Because the door is very small, you will have to stoop to come in.
5. As my granny was scared to cross the busy road, she gripped my hand tightly.
6. My teeth rattled because of cold.
7. Many roomers lived in that lodge.
8. Hold That box gently as it contains crockery.
9. The thief was seen taking off full blast when people chased him.

A. Read the forms of verbs and write the correct forms in the blanks.
1. Laugh - Laughed - Laughed
2. Walk - walked - walked.
3. Swim - Swam - swum
4. Bring - brought - brought
5. Think - thought - thought
6. Buy - bought - bought
7. Shut - shut - shut
8. Eat - ate - eaten
9. Sit - sat - sat
10. Become - became - become

B. Fill in the blanks using the correct forms of the verbs in the sentences given below.

1. I have eaten breakfast.
2. She spoke to me very rudely yesterday.
3. The children plays in the park every day.
4. Have you taken permission from your parents?
5. They had not drank water since morning.
6. We go to school in the morning.
7. He has painted a portrait of his father.





Monday, 13 July 2020

Women in space | Questions Answers | Lesson 8 | Class 7 | English

Women in space | Questions Answers | Lesson 8 | Class 7
WOMEN IN SPACE


  
1. Let's see how much you have understood:

(a) Who was the first Indian woman astronaut?
Answer: Kalpana Chawla was the first indian woman astronaut.
  
(b) Why was the satellite Kalpana-I built?
Answer: India’s first satellite Kalpana-1 was built to study weather conditions and it was named after Kalpana Chawla.

(c) Where was Kalpana Chawla from?
Answer: Kalpana Chawla was was born in 1961 and she was from Karnal in Haryana.

(d) What was Kalpana Chawla's dream?
Answer:  Flying in space was her Dream.

(e) What does NASA do?
Answer: NASA stands for National Aeronautical and Space Administration of America and it sends satellites to space. 


(f) What was the aim of the Columbia Space Shuttle Flight STS-87?
Answer:  The main aim of the Columbia Space Shuttle Flight STS-87 was to study the outer atmosphere of the sun.

(g) How did Kalpana Chawla die?
Answer: Kalpana Chawla died in a space shuttle accident. Kalpana chawla was the only one woman in the team of seven astronauts they went to study the outer atmosphere of the sun they managed to collect a lot of important data. But the space vehicle broke up in flames on its way back to earth.At the height of 61,000 metres above texas.All the seven astronauts including Kalpana Chawla were killed in that space shuttle accident.

2. In the lesson, you read about some important dates and numbers. See whether you remember what each number stand for: 

1961: Kalpana Chawla was born in 1961 at Karnal in Haryana.
1997: In 1997 Kalpana Chawla joined the Columbia Space Shuttle Flight STS-87.
STS-87: It was to study the outer atmosphere of the sun.
61,000 m.: At a height of 61,000 metres above Texas, All the seven astronauts including Kalpana Chawla were killed.

3. Make a poster of Kalpana Chawla for your science exhibition in the box below. Include her childhood information and her work details in your project.


Questions answers of women in space
Kalpana Chawla answers class 7


4. Let's learn some grammar:

Read the following sentences about Manas and Mayuri:

(i) Manas said to Mayuri, "Hello, Mayuri! Have you completed the project on women in space?"
(ii) Manas greeted Mayuri and asked her whether she had completed the project on women in space.

The words spoken by a person/persons can be reported in two ways: Direct and Indirect.

When we quote the exact words spoken by a person, we call it Direct Speech. Note that the exact words spoken by the speaker Mansa are put within inverted commas.


There are some rules for changing Direct Speech to Indirect Speech.
In indirect speech, no inverted commas are used.
The part used before the inverted commas (for example Manas said to Mayuri) is called the reporting clause. The verb (for example: said) in a reporting clause is called a reporting verb.
We can also make the speaker's words as a part of our own sentence. When we do so, the words are in Indirect Speech or Reported Speech. While reporting a speech, we make changes to some of the words in Direct Speech. We also often use the conjunction in Reported Speech.

Here is a sentence in Indirect Speech. Write the sentence in Direct Speech in the space below. Remember to use inverted commas:

Mayuri said that she had read about it on the Internet.
Answer: Mayuri said, "I have read about it on the Internet."

(b) In column A below are two sentences in Direct Speech. In column B there are the matching sentences in indirect speech. Are the sentences in column B correct? If not, rewrite them correctly in column C:

5. Let's revise:





Question

(i) Mayuri meets Manas on her way to school. (s form of the meet.)
(ii) I'm sure she loved flying in space. (past form of love)

(iii) It has flied to the sky. (past participle of fly)

6. Here are some interesting facts about famous astronauts who were women.



Now collect a picture of an astronaut and paste it in your notebook. Write a few sentences him or her just below the picture.

Answer: 


7. Let’s practise speaking in English. Using the phrase ‘Have you heard’, ask your partner a few questions about space. One is done for you. (you can take help from your text)

Have you heard that ‘Aryabhatta’ was india’s first satellite?
No, I haven’t.
Have you heard that Kaplana-1 was the first indian satellite to study weather conditions.
Yes, I have.
Have you heard that Kalpana Chawla died in a space shuttle accident
Yes, I have.
Have you heard about NASA?
Yes, it stands for National Aeronautical And Space Administration.



8. The box below has certain words used to ask questions. Find and write them in the space given:

ANSWERS: 
(I) Where
(II) Who
(III) What
(IV) How
(V) When
(VI) Why



9. Fun with words:
Do you know what is interesting about these words?
If you remove the first letter from each of the given words, you will find a new word. Write the new words in the space craft under each word. 

(i) Flight - light
(ii) send - end
(iii) space - pace
(iv) craft - raft
(v) know - now
(vi) there - here



Now think of three more words like the above, and write them here:

GROUND | BRING | PINK

10. See how many new words you can form with the letters used in word 'because' below. One is done for you. 


Women in space | Questions Answers | Lesson 8 | Class 7
WOMEN IN SPACE



 11. Manas wants to be an astronaut when he grows up. Mayuri wants to be a scientist.  

MAYURI: Manas, what do you want to be when you frow up?
MANAS : I want to be an astronaut when i grow up and i'll go to space.
MAYURI: Oh, it'll be quite interesting. But i want to be a scientist and serve my country.




Sit in pairs and tell each other what you want to be when you grow up and why. 

Answer: 








Sunday, 12 July 2020



A CHILD'S BEAUTY ALL QUESTIONS ANSWERS | ENGLISH | CLASS 7


Lesson 7 | A Child's Beauty Questions Answers | Class 7 | English
A CHILD'S BEAUTY 



1. Match the following facts about the story you just read.

(a) Akbar - was the emperor
(b) Salim - was Akbar's son.
(c) Birbal - was a minister in the court of Akbar.
(d) The young prince - was Salim's son.

2. Do you remember the story? Rearrange the sentences as they happened in the story to see how well you remember what happened.

(a) Each minister brought a child to judge who was the most beautiful child.
(b) Birbal said that all parents found their children very beautiful.
(c) Akbar said that no child was more beautiful than his grandson.
(d) The mother did not let Birbal bring the child to the court.
(e) Akbar with his minister went in disguise to see the child.
(f) The mother got angry when she heard Akbar's words.
(g) They found a child playing on a heap of sand .
(h) Akbar said he had never seen a child uglier than this.
(i) Akbar agreed with Birbal that all parents find their own children beautiful .
(j) The mother took the baby inside and shut the door.

Answer    (a) Akbar said that no child was more beautiful than his grandson.
                 (b) Birbal said that all parents found their children very beautiful.
                  (c) Each minister brought a child to judge who was the most beautiful child .
                  (d) The mother did not let Birbal bring the child to the court .
                  (e) Akbar with his minister went in disguise to see the child.
                  (f)  They found a child playing on a heap of sand .
                  (g) Akbar said he had never seen a child uglier than this .
                  (h) The mother got angry when she heard Akbar's words .
                  (i) The mother took the baby inside and shut the door.
                  (j) Akbar agreed with Birbal that all parents find their own children beautiful .

3. Read the lesson once again and find answers to the following questions work with a partner. 

Discuss the answers with your partner and share them with the class.

(a) Why was Akbar happy?
Answer: Emperor Akbar was happy because his son Salim had a son.

(b) Who used to say, "There is no child more beautiful than my grandson."?
Answer: Emperor Akbar

(c) Why did each minister bring a child to the court?

Answer: Everybody brought a child to the court in order to judge who was the most beautiful child.

(d) Why didn't Birbal bring any child?
Answer: The Birbal was not able to bring any child in the court because the mother of the child did not allow him.

(e) Why did Akbar and the ministers go in disguise to see the child that Birbal could not bring to court?

Answer: They had to go in disguise because the mother of that child did not allowed birbal to bring her child in the court.

(f) Why did the mother of the child scream at Akbar?
Answer: Emperor after seeing that child said that he had never seen any child uglier in his life that is the reason why the mother of the child scream at Akbar.

(g) What did Akbar realize?
Answer:  "All children seem beautiful to their parents ".

4. Find out from the lesson who said the following sentences. Write the name of the person next to each sentence.

(a) “I have found a child who is the most beautiful child in the entire country.”
     Answer: Birbal said this line.

(b) “If this is so, we can go and see the child in disguise.”
      Answer: Emperor Akbar

(c) “He is the most beautiful child God could have given me.”
      Answer: Mother of the child.

(d) " Then we can judge for ourselves."
      Answer: Ministers of Akbar’s court.

5. Let's practice speaking in English. Some sentences are missing in the conversation below. 

Complete the following conversation with your own sentences. Then, in groups, do a role play, where each of you will take one role and take part in a conversation.

Meera: You know what! I saw the most beautiful little girl on my way to school today.
Adnan: What's her name ? Where did you see her?
Ranil : Do you know her ?
Asha: Why did not you bring her with you
Meera: Wait, wait! I'm telling you one thing at a time!
                 Her name is mayuri, I saw her near  eden park. I don’t know her. She was searching her mother.

Asha: And then? What happened
Ranil:  But,
Adnan :Why did’t you bring her with you
Meera : Her mother arrived their at that time and she was happy to see her mother and they went way.

6. Let's learn some grammar :

(a) In the story, you came across the words happy, angry, and beautiful. Each of these words tells us something about the related noun e.g. a beautiful child. Here the word beautiful describes the quality of the child. Such words that describe the quality of something or someone are called adjectives.

Note that adjectives have three degrees of comparison: positive, comparative, and superlative.

(i) Positive Degree: Tomorrow each of us will bring a child whom we find beautiful.
in this sentence, the adjective describes the quality of one person.

(ii) Comparative degree: There is no child more beautiful than my grandson.
in this sentence, the adjective is used to compare one child with another.

(iii)Superlative degree:  I have found a child who is the most beautiful child in the entire village.

The adjective in this sentence compares one child with all the other children.

We can arrange adjectives in their degrees as shown in the columns below

(i) Positive degree: Beautiful, Happy
(ii)  Comparative degree : More beautiful, happier
(iii) Superlative degree:  Most beautiful, happiest

When the adjective has more than two syllables {i.e. when the word is longer} we use more + adjective in the superlative degrees.

when the adjective is a short word we add er in the comparative and est in the superlative degrees.

Note that when the adjective ends in 'y' we change it to 'i' before adding 'er'. There are a very small number of adjectives outside this rule .

(b) Let's practice using adjectives of degrees and see how much you remember.

Fill the columns below with the correct forms of the adjectives.


Lesson 7 | A Child's Beauty Questions Answers | Class 7 | English
 A CHILD'S BEAUTY


                  

(c) Now, in your notebook, make three sentences using an adjective form each of the three columns :

(i) There was nothing ugly in that child
(ii) he looks more uglier than his brother when he is drunk.
(iii) Drinking habits is one of the ugliest thing

7. Let's come back to clauses. you have learned that a clause is a group of words that contains a verb that shows tense. The verb which shows tense is called a finite verb.

(a) Look at the following sentences : 

(i) The child's mother overheard Akbar.
(ii) Akbar became angry when he heard this.

Notice that the whole sentence in (i) has been underlined as a group of words whereas sentence (ii) has been underlined as two groups of words. The underlined parts are called clauses

(b) Read the following sentences. Identify the subject and the finite verb in each clause in the sentences. Write 'S' under the subject and 'F' under the finite verb.

(i) He plays cricket for the school team.
Answer: Plays(F) CRICKET(S)

(ii) Rita, will not come today because she has gone to town.
Answer: Rita(subject) and come (finite verb)

(iii) She took, the umbrella S, as it was raining.

Answer: Took(f), Umbrella(s)

(iv) I forgot to bring my book.
Answer: Bring(f) Book(s)

(v) Ron was reading, a novel, when I came to his house.
Answer: Reading(f) and Novel(subject)

The predicate contains the finite verb which may be followed by phrases. But it may not be so always. Sometimes the predicate may just be a one-word verb. For example :

The child cried.

In this sentence, 'The child' is the subject. The predicate contains only the finite verb 'cried'. Here the sentence is made up of one clause.

A clause may be a sentence or a part of a sentence. Now, look at sentence (i) and sentence (ii) again.

(i) The child's mother overheard Akbar.
(ii) Akbar became angry when he heard this.

you might have noticed that sentence (i) is formed with one clause whereas sentence (ii) is formed with two clauses.

(c) Underline the clauses in the following sentences.

(i) Whoever comes to this house was chased by that dog.

(ii) After the man came, the boy closed the library door.
(iii) Swimming is my favorite summer time activity.
(iv) The bananas look ripe but they are not ready to be eaten.
(v) She ate an apple from the basket.

8. Learning how to debate:

Your teacher will divide the class into four groups and ask each group to read the following content that explains what a debate is and the rules of debate.

A Debate is a discussion which involves looking at a particular topic from different view points. In a debate, arguments are put forward to argue opposite viewpoints. Debates occur in public meetings, academic institutions, legislative assemblies, etc. It is a formal type of discussion, often with a moderator and an audience, in addition to the participants of the debate.

Arguments for or against the motion must be based on facts, logic and examples.

In debating competitions, teams compete against each other and are judged on certain criteria, or a set of pre-decided standards and fixed rules. It is presided over by two or more judges. Both sides seek to win against the other while following the rules. One side is in the favour of the given topic statement, the other is against the given statement. Each side must give clear arguments to explain their stand/viewpoint.

Each team member of either side is given a fixed period to speak on alternating viewpoints, that is one ‘for’ and one ‘against’ the motion. Then again one team speaks ‘for’ and the speaks ‘against’ the motion and the process is repeated till all the team members of both sides have spoken.
Then there is an ‘open house’, where views from the audience may be entertained. The winning team is decided by the judge.

As you read in the lesson, even a child considered ugly by others looks beautiful to its mother. You must have seen,read or heard about differently abled children. There are children who cannot see, hear or talk: there are children with no limbs or ill-formed limbs, and there are children born with conditions such as Autism (having problems with social and communication skills) or down syndrome (delay in physical and mental growth). These children are called with special needs (CWSN). Do you think parents will love their child less if it is not born with perfect physical and mental health?
Your teacher will write the following topic on the blackboard for a class debate.

“All mothers love their children and think their child is the most beautiful.”

Half the groups will prepare arguments for the motion. The other half will prepare arguments against the motion. The group members will discuss and write down at least six points in favour of or against the motion, respectively. The group leader or any member choosen by the group will represnet the views of the group at the debate. The other members can add more points when the debate is open for the house. The teacher will preside over the debate and judge the winning side.

9. Write a short paragraph on what you understand from the following statement- ‘All children seem beautiful to their parents.’

10. Read the conversation below. Some of the sentences are missing. Write to them and enact the conversation in the class.

Akbar: Look, how beautiful my grandson is!
Minister: Yes, Huzur, there is no child more beautiful than your grandson.
Birbal: The young prince is very beautiful, but all parents find their children beautiful.
Akbar: Then, let's find out tomorrow.
Minister: Tomorrow each of us will bring a child whom we find beautiful and we can then judge.

[Next Day]

Akbar: Birbal, why are you without a child?
Birbal: Sorry Huzur, the mother is refusing to let me bring the child to the court.
Akbar: How dare she! Let's go and see the child in disguise.
Birbal: That child playing on a heap of sand, is the most beautiful child.
Akbar: I have never seen an uglier child than this before in my life!
Birbal: He is the most beautiful child God could have given to her.
Akbar: You are right, Birbal, All children seem beautiful to their parents.

11. Choose the correct synonyms from the options given below :

(a) beautiful - pretty
(b) happy - glad
(c) dirty - filthy
(d) scared - afraid
(e) disguise - to change the appearance
(f) screamed - shouted.