Thursday, 7 May 2020

Class: 8, Lesson: 8, পৰিমাণৰ তুলনা, Exercise 8.1 and 8.2| Math Solutions | Assamese

Class 8 Mathematics in Assamese Medium

অষ্টম শ্ৰেণীৰ গণিতৰ সমাধান

অধ্যায়ঃ 8

Class: 8, Lesson: 8, পৰিমাণৰ তুলনা, Exercise 8.1, 8.2 and 8.3| Math Solutions | Assamese

অনুশীলনীঃ 8.1
1. এটা ঘড়ী 250 টকাত কিনি 260 টকাত বিক্ৰী কৰা হ'ল। লাভ কিমান হ'ল আৰু শতকৰা লাভ কিমান হ'ল?
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 250 টকা
    বেচাদাম = 260 টকা
বেচাদাম >কিনাদাম 
∴ লাভ = 260 – 250
           = 10 টকা 
∴ শতকৰা লাভ10×100%
250

                       =  1000%
250

                       = 4%

2. এটা কলম 60 টকাত কিনি, কিমান টকাত বেচিলে 15% লাভ হ'ব।
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 60 টকা
        শতকৰা লাভ = 15%
∴ মুঠ লাভ = 60 ৰ 15%

                = 60× 15
100

                = 6× 15
10

                = 3× 15
5
               
                = 3×3
                = 9
∴  বেচাদাম = 60+9 = 69 টকা

3. ৰমেনে মোবাইল এটা 13,500 টকাত বেচিলে। তাৰ বেচোতে 20% লোকচান হ'ল। মোবাইলটো কি্মান দামত কিনিছিল?
Solution:
ধৰা হ'ল, কিনাদাম = x টকা
আনহাতে, বেচাদাম = 13,500
        শতকৰা লোকচান = 20% 
∴ x - x ৰ 20% = 13500

⇒ x –  20x  = 13500
100

⇒  100x –  20x   = 13500
100

⇒  80x = 13500
100

x 13500×100
80

⇒ x = 16,875 টকা

4. যদি 10 টা কলমৰ বিক্ৰীদাম 8 টা কলমৰ কিনাদামৰ সমান হয়, তেন্তে শতকৰা লাভ বা লোকচান নিৰ্ণয় কৰা।
Solution:
ধৰা হ'ল, এটা কলমৰ কিনাদাম = x টকা
∴ 10 টা কলমৰ কিনাদাম = 10x
আনহাতে, 10 টা কলমৰ বেচাদাম = 8x
কিনাদাম > বেচাদাম
∴ লোকচান = 10x – 8x
           = 2x টকা 
∴ শতকৰা লোকচান2x×100%
10x

                              =  200%
10

                              = 20%

5. 5000 টকাত কিনা চাইকেল এখন 12% লাভ লৈ বিক্ৰী কৰা হ'ল। চাইকেলখনৰ বেচাদাম উলিওৱা।
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 5000 টকা
        শতকৰা লাভ = 12%
∴ মুঠ লাভ = 5000 ৰ 12%

                = 5000× 12
100
               
                = 50×12
                = 600
∴  বেচাদাম = 5000+600 = 5600 টকা

6. কমলে পানীৰ ফিল্টাৰ এটা 4500 টকাত কিনি 4230 বিক্ৰী কৰিলে। শতকৰা লোকচান কিমান হ'ল?
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 4500 টকা
    বেচাদাম = 4230 টকা
কিনাদাম > বেচাদাম
∴ লোকচান = 4500 – 4230
           = 270 টকা 
∴ শতকৰা লোকচান270×100%
4500

                              =  270%
45

                              = 6%

7. এটা ঘড়ী দোকানীয়ে 785 টকাত বিক্ৰী কৰাত 5% লোকচান হ'ল। ঘড়ীটোৰ কিনাদাম নিৰ্ণয় কৰা।
Solution:
ধৰা হ'ল, কিনাদাম = x টকা
আনহাতে, বেচাদাম = 785 টকা 
        শতকৰা লোকচান = 5% 
∴ x - x ৰ 5% = 785


⇒ x –  5x  = 785
100

⇒  100x –  5x   = 785
100

⇒  95x = 785
100

x 785×100
95

⇒ x = 826.31 টকা

8. যদি 10 টা বস্তুৰ বেচাদাম 11 টা বস্তুৰ কিনাদামৰ সমান হয় তেন্তে শতকৰা লাভ বা লোকচান নিৰ্ণয় কৰা।
Solution:
ধৰা হ'ল, এটা কলমৰ কিনাদাম = x টকা
∴ 10 টা কলমৰ কিনাদাম = 10x
আনহাতে, 10 টা কলমৰ বেচাদাম = 11x
বেচাদাম  > কিনাদাম
∴ লাভ = 11x – 10x
           = x টকা 
∴ শতকৰা লাভ x×100%
10x

                        =  100%
10

                        = 10%

9. এজন মানুহে দুখন গাড়ী প্ৰত্যেকখনত 99000 টকাকৈ কিনিলে। তাৰ এখন বিক্ৰী কৰি তেওঁ 10% লাভ আৰু আনখন বিক্ৰী কৰি 10% লোকচান ভৰিলে। তেওঁৰ এই কিনা-বেচাত মুঠ শতকৰা কিমান টকা লাভ বা লোকচান হ'ল?
Solution:

1ম গাড়ী
দিয়া আছে, কিনাদাম = 99000 টকা
শতকৰা লাভ = 10%
∴ মুঠ লাভ = 99000 ৰ 10%

                = 99000× 10
100
               
                = 990×10
                = 9900
∴  বেচাদাম = 99000+9900 = 108900 টকা
2য় গাড়ী
দিয়া আছে, কিনাদাম = 99000 টকা
শতকৰা লোকচান = 10%
∴ মুঠ লোকচান = 99000 ৰ 10%

                = 99000× 10
100
               
                = 990×10
                = 9900
∴  বেচাদাম = 99000 – 9900 = 89100 টকা

এতিয়া মুঠ কিনাদাম = 99000×2 = 198000 টকা
আৰু মুঠ বেচাদাম = 108900+89100 = 198000 টকা
বেচাদাম  কিনাদাম 
∴ লাভ বা লোকচান হোৱা নাই
  
অনুশীলনীঃ 8.2

1. এটা ৰেডিঅ'ৰ ছপামূল্য 2055 টকা। 3% ৰেহাই দি ৰেডিঅ'টো বিক্ৰী কৰিলে। ৰেডিঅ'টোৰ বেচাদাম কিমান?
Solution:
দিয়া আছে, ছপামূল্য = 2055 টকা
        শতকৰা ৰেহাই = 3%
∴ মুঠ ৰেহাই = 2055 ৰ 3%

                = 2055× 3
100
               
                = 61.65
∴  বেচাদাম = 205561.65 = 1993.35 টকা

2. সুমনে এখন গণিতৰ কিতাপত 10% ৰেহাই পোৱাৰ পাছত 190টকাত কিনিলে। কিতাপখনৰ ছপামূল্য কিমান আছিল?
Solution:
ধৰা হ'ল, ছপামূল্য = x টকা
আনহাতে, ক্ৰয়মূল্য = 190 টকা 
        শতকৰা ৰেহাই = 10% 
∴ x - x ৰ 10% =190


⇒ x –  10x  =190
100

⇒  100x –  10x   =190
100

⇒  90x =190
100

x 190×100
90

⇒ x = 211.11 টকা

3. ছপামূল্য 700 টকাৰ বস্তু এটা ৰমেনে 630 টকাত কিনি আনিলে তেওঁ কিমান শতাংশ ৰেহাই পালে?
Solution:
দিয়া আছে, ছপামূল্য = 700 টকা
    ক্ৰয়মূল্য = 630 টকা
∴ ৰেহাই = 700 – 630
           = 70 টকা 
∴ শতকৰা ৰেহাই 70×100%
700

                       =  7000%
700

                       = 10%

4. এযোৰ ছোফাছেটৰ ছপামূল্য 30,000 টকা। নতুন বছৰৰ আৰম্ভণিৰ বাবে দোকানীয়ে ছোফাছেটযোৰ 25,000 টকাত বিক্ৰী কৰিলে তেওঁ কিমান শতাংশ ৰেহাই দিলে?
Solution:
দিয়া আছে, ছপামূল্য = 30,000 টকা
    বিক্ৰীমূল্য = 25,000 টকা
∴ ৰেহাই = 30,000 – 25,000
           = 5,000 টকা 
∴ শতকৰা ৰেহাই 5000×100%
30000

                       =  1×100%
6

                       = 16.67%

5. 10% ৰেহাই দিয়াৰ পিছত দোকানীয়ে এখন ফেন 1260 টকাত বিক্ৰী কৰিলে। ফেনখনৰ ছপামূল্য কিমান আছিল নিৰ্ণয় কৰা।
Solution:
ধৰা হ'ল, ছপামূল্য = x টকা
আনহাতে, ক্ৰয়মূল্য = 1260 টকা 
        শতকৰা ৰেহাই = 10% 
∴ x - x ৰ 10% =1260


⇒ x –  10x  =1260
100

⇒  100x –  10x   =1260
100

⇒  90x =1260
100

x 1260×100
90

⇒ x = 1400 টকা

6. এটা ঘড়ীৰ ছপামূল্য 1150 টকা। পূজা উপলক্ষে কিমান শতাংশ ৰেহাই দিলে ঘড়ীটো দোকানীজনে 1000 টকাত বিক্ৰী কৰিব?
Solution:
দিয়া আছে, ছপামূল্য = 1150 টকা
    বিক্ৰীমূল্য = 1000 টকা
∴ ৰেহাই = 1150 – 1000
           = 150 টকা 
∴ শতকৰা ৰেহাই 150×100%
1150

                       =  15×100%
115

                       = 13.04%

7. কাপোৰৰ দোকানী এজনে '10% ৰেহাই' বিজ্ঞাপন এখন দি সেই মতে কাপোৰ বিক্ৰী কৰিব ধৰিলে। এজন গ্ৰাহকে 6050 টকা মূল্যৰ এযোৰ ছুট, 575 টকা মূল্যৰ এটা কামিজ আৰু 875 মূল্যৰ এখন শাৰী কিনিলে। গ্ৰাহকজনে মুঠতে কিমান ৰেহাই পালে?
Solution: মুঠ ক্ৰয় কৰিলে = 6050+575+875
     =  7500 টকা

শতকৰা ৰেহাই = 10%

∴ মুঠ ৰেহাই = 7500 ৰ 10%

                = 7500× 10
100
               
                =750 টকা

8. 200 টকা মূল্যৰ কিতাপ এখন 175 টকাত বেচিলে খুচুৰা বাট্টাৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা।
Solution:
দিয়া আছে, ছপামূল্য = 200 টকা
    বিক্ৰীমূল্য = 175 টকা
∴ ৰেহাই = 200 – 175
           = 25 টকা 
∴ শতকৰা ৰেহাই 25×100%
200

                       =  1×100%
8

                       = 12.5%

9. এখন ফাৰ্ণিছাৰৰ দোকানৰ পৰা এজন গ্ৰাহকে 2750 টকাত এখন মেজ কিনি 8(1/3)% {8 সমষ্টি 3 ভাগৰ 1 শতাংশ} হাৰত ৰেহাই পায়। দোকানীয়ে প্ৰথমতে কিমান দামত কিনিছিল?
Solution:
ধৰা হ'ল, ছপামূল্য = x টকা
আনহাতে, ক্ৰয়মূল্য = 2750 টকা 
শতকৰা ৰেহাই = 81%
3



x – x ৰ  25%  = 2750
3

⇒  300x –  25x   = 2750
300

⇒  275x = 2750
300

x 2750×300
275

⇒ x = 10×300 টকা
        = 3000 টকা

10. এজন দোকানীয়ে 600 টকা ছপামূল্যৰ কামিজ এটাত 30% ৰেহাই দিয়াৰ পিছত পুনৰ 20% ৰেহাই দিলে। দোকানীজনে কামিজটো কিমান টকাত বিক্ৰী কৰিব আৰু মুঠ শতকৰা ৰেহাই কিমান দিলে?

Solution:
দিয়া আছে, ছপামূল্য = 600 টকা
        শতকৰা ৰেহাই = 30%
∴ মুঠ ৰেহাই = 600 ৰ 30%

                = 600× 30
100
               
                =180
∴  1ম বেচাদাম = 600 180 = 420 টকা

আকৌ, নতুন ছপামূল্য = 420 টকা
        শতকৰা ৰেহাই = 20%
∴ মুঠ ৰেহাই = 420 ৰ 20%

                = 420× 20
100
               
                = 84
∴  অন্তিম বেচাদাম = 420 84 = 336 টকা

∴ মুঠ ৰেহাই = 600 –336 = 264

∴ শতকৰা ৰেহাই 264×100%
600

                       =  44×100%
100

                       = 44%

11. কমলে এখন গাড়ী 4,00,000 টকাত কিনি মেৰামতিৰ বাবদ 10,000 টকা খৰচ কৰিলে আৰু সুৰেশক 10% লাভত বিক্ৰী কৰিলে। সুৰেশে আকৌ পিছতে গাড়ীখন 5% লাভত দীপকক বিক্ৰী কৰিলে। দীপকে গাড়ীখন কিমান টকাত কিনিলে?
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 4,00,000 টকা
মেৰামতি = 10,000 টকা 
∴ প্ৰকৃত কিনাদাম = 4,00,000+10,000 = 4,10,000 টকা
        শতকৰা লাভ = 10%
∴ মুঠ লাভ = 4,10,000 ৰ 10%
                = 41,000
∴  বেচাদাম = 4,10,000+41,000 = 4,51,000 টকা

এতিয়া সুৰেশৰ কিনাদাম = 4,51,000 টকা
      শতকৰা লাভ = 5%
∴ মুঠ লাভ = 4,51,000 ৰ 5%
                = 22,550
∴  বেচাদাম = 4,51,000+22,550 = 4,73,550 টকা
Answer: দীপকৰ কিনাদাম = 4,73,550 টকা

12. এজন দোকানীয়ে এটা ৰেডিঅ' মানুহ এজনৰ পৰা 800 টকাত কিনিলে। মেৰামতিৰ বাবদ 200 টকা খৰচ কৰিলে আৰু ৰেডিঅ'টো আন এজনক 1300 টকাত বিক্ৰী কৰিলে। তেওঁৰ শতকৰা লাভ কিমান হ'ল?
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 800 টকা
মেৰামতি = 200 টকা 
∴ প্ৰকৃত কিনাদাম = 800+200 = 1000 টকা
বেচাদাম = 1300 টকা
বেচাদাম >কিনাদাম 
∴ লাভ = 1300 – 1000
           = 300 টকা 
∴ শতকৰা লাভ300×100%
1000
                       = 30%

13. মিগমে 1200 টকাৰে এটা ইস্ত্ৰি কিনিলে। যাতায়তৰ বাবদ তেওঁৰ 40 টকা খৰচ হ'ল। তেওঁ কিমান টকাত ইস্ত্ৰিটো বিক্ৰী কৰিলে লাভ 25% হ'ব?
Solution:
দিয়া আছে, কিনাদাম = 1200 টকা
যাতায়ত = 40 টকা 
∴ প্ৰকৃত কিনাদাম = 1200+40 = 1240 টকা
শতকৰা লাভ = 25%
∴ মুঠ লাভ = 1240 ৰ 25%

                = 1240× 25
100
              
                = 310
∴  বেচাদাম = 1240+310 = 1550 টকা

No comments:

Post a comment