Thursday, 24 December 2020

HSLC Solutions Assam | A Tiger in the Zoo Questions Answers | NCERT | English Class 10

 HSLC Solutions Assam | A Tiger in the Zoo Questions Answers | NCERT | English Class 10

A Tiger in the Zoo Questions Answers
A Tiger in the Zoo Questions Answers


Very Short answer type question

1. Any guess regarding the name of the poet the poem “A tiger in the zoo”?

Answer:  Can please take the pain and see it in your textbook.

2. Where does the tiger stalk after being captured?

Answer:  The tiger stalks in the few steps of the cage after being captured.

3. Where is the tiger kept in the zoo?

Answer: The tiger was kept in a cage in the zoo.

4. Can you please guess where the tiger should be lurking?

Answer:  The tiger should be lurking in shadow sliding through long grass near the water hole.

5. Who is terrorized by the tiger? OR How does the tiger terrorize the villagers?

Answer: The villagers are terrorized by the tiger by baring his white fangs.

6. Where does his strength lie after being locked up in a concrete cell?

Answer: The strength of the tiger lies behind the bars after being locked up in a concrete cell.

7. What is the last voice heard by the tiger and when?

Answer:  The tiger hears the last voice of the patrolling cars at night.

8. What does the tiger stare at?

Answer:  The tiger stares at the brilliant stars.

9. What does the tiger do when he hears the patrolling cars?

Answer: The tiger stares at the brilliant stars when he hears the patrolling cars.

10. Where the tiger should be snarling?

Answer: The tiger should be snarling around the houses of the villages terrorizing the villagers.

11. How does the tiger terrify the villagers?

Answer: The tiger terrifies the villagers by baring his white fangs.

12. What voice does a tiger in the zoo hear at night?

Answer: The tiger hears the last voice of the patrolling cars at night.

13. Where is the tiger kept in the zoo?

Answer: The tiger is kept in a cage in the zoo.

14. What will you find near the water hole?

Answer: We will find fat deer near the water hole.

Short answer type question  

1. Where does the tiger stalk his pray? How is his behavior?

Answer:  The tiger stalks in the shadow sliding through long grass near the water hole. The tiger is at its full rage when he stalks at his prey.

2. What is a water hole? Why should the tiger be lurking near it? [H.S.L.C. 2018]

Answer: A water hole is a naturally formed depression in the land where water gets collected and animals use to drink water from it. The tiger should be lurking near it because fat deer pass near the water wholes and the tiger can hunt them.

3. Why does the tiger express his rage quietly?

Answer:  The tiger expresses his rage quietly because his strength has been locked behind bars and all of his strength is gone.

4. What does the poet think where the tiger should be?

Answer: The poet thinks that the tiger should be in its natural habitat. The tiger should be lurking in the shadow sliding through long grasses near the water hole. He should be roaring near the villages terrorizing the villagers.

5. Cite the reason behind the tiger’s sliding through the long grass?

Answer: The tiger slides through the long grass hiding itself in the shadow near the water holes because it wants to hunt the plump deer that pass through the water hole.

6. Why is the tiger ignoring the visitors?

Answer:  The tiger once used to terrorize the villagers by revealing all its strength. Now, the strength of the tiger is locked behind the bars and he becomes an object to be seen by the visitors in the zoo. So, tiger now ignores the visitors.

7. Choose the meaning of the underlined word from the alternatives given in brackets:

a. He stalks in his vivid strips. (to crawl/to walk/lying) OR (move angrily/ move happily/ move freely)


b. He stalks in his vivid strips. (Glaring/dark/pale) (bright/dim)


c. In his quiet rage. (mood/violent anger/walk)


d. On pads of velvet quiet. (making very little noise/making very little comfort/ making very little angry)


e. At the jungle’s edge. (the centre of an area/ the outside limit of an area/ the base of an area)


f. He should be snarling around houses. (walking/making an angry sound/sniffing) OR (sharp/growling/trembling)


g. Baring white fangs. (teeth/eyes/nose)


h. Baring white fangs.(showing/opening/ forbidding)


i. He should be lurking in the shadow. (conceal/sleep/nose) OR (lying/hiding/waiting)


j. Where plump deer pass. (thin/fat/nice) OR (lovely/short/fleshy)


k. But he is locked in a concrete cell. (mobile/cage/jail)


l. And stare at the brilliant stars. (gaze/imagine/anger)


m. And stares with his brilliant eyes…………... (dull/very bright/angry)


No comments:

Post a comment