Thursday, 24 December 2020

HSLC English Solutions | Amanda By Robin Klein Questions Answers | NCERT |Assam

 HSLC English Solutions | Amanda By Robin Klein Questions Answers | NCERT |Assam


  • Amanda Class 10 Questions Answers
  • Who is Amanda by Robin Klein 
  •  How old is Amanda 
  • Amanda Poem Summary
|HSLC English Solutions | Amanda By Robin Klein Questions Answers | NCERT |Assam
Amanda By Robin Klein Questions Answers 


AMANDA POEM SUMMARY STANZA WISE

Read the full poem with a brief summary for each stanza:

Don't bite your nails, Amanda!


Don't hunch your shoulders, Amanda!


Stop that slouching and sit up straight,


Amanda!



Summary: Amanda is a small teen girl who is growing up with her growing age. She is learning essential codes of conduct to lead a civilized life. But her elders do not let her learn things all by herself. Her parents command on her constantly. She is asked not to bite her nails. They guide her sitting patterns. She is taught to sit up straight. 


(There is a languid, emerald sea,


where the sole inhabitant is me-


a mermaid, drifting blissfully.)



Summary: The constant commands from her elders makes Amanda to live in an utopian world. She dreams her life as a mermaid. She wants to swim silently and peacefully in a very big sea, where there will be no one to stop her motion. She would lead a solitude life there . 




Did you finish your homework, Amanda?


I thought I told you to clean your shoes,


Amanda!



Summary: There is again some commands received by Amanda from her parents. As soon as she reached home, her parents ask her about the school homework and they want her to finish the homework instantly.    



AMANDA BY ROBIN KLEIN NOTES | QUESTIONS AND ANSWERS


Very short answer type questions:-


1. Who wrote the poem “Amanda”?


Answer: Robin Klein wrote the poem “Amanda”.


2. Who is Amanda?


Answer: Amanda is a little child who is continuously commanded over by her elders.


3. Who do you think is speaking to Amanda?


Answer: Amanda’s parents or her teacher is speaking to her.


4. What does Amanda like to bite?


Answer:  Amanda has a nasty habit of biting her nails.


5. Who lives in a languid, emerald sea?


Answer:  Mermaid lives in a languid emerald sea.


6. What does the speaker ask Amanda to remember?


Answer: The speaker asks Amanda to remember her acne.


7. How is life in a tower?


Answer: The life in a tower is rare and tranquil.


8. What type of girl is Amanda as mentioned in the first stanza?


Answer: Amanda is a very tender girl who likes to bite her nails, slouch along the seat.


9. Why is Amanda asked not to eat chocolate?    OR    What does Amanda’s mother forbid her to eat?    OR    Why is Amanda not allowed to eat chocolates?


Answer: Amanda is not asked to eat chocolate because of her acne.


10. Why does Amanda want to be Rapunzel?


Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel. 


11. How does the speaker find Amanda at the end of the poem?


Answer: The speaker finds Amanda to be very moody at the end of the poem.


12. What does Amanda yearn for?


Answer: Amanda yearns for freedom.


13. “I am Rapunzel…..”


a. Who is the speaker here?


Answer: In the line, the speaker is Amanda.


b. Why does the speaker want to be Rapunzel?


Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel. 


14. What does the speaker ask Amanda to clean?


Answer: The speaker asks Amanda to clean her shoes. 

 

AMANDA CLASS 10 ENGLISH NOTES


1.  Who is Amanda? How old is she?


Answer: Amanda is a little child who is continuously commanded over by her elders.


              Amanda is a very moody girl and her mind is day dreaming. Moreover, she has acne. So, she must be a teen girl.


2. How old is Amanda? How do you know it? [HSLC 2016, 2019]


Answer: Amanda must be a teen girl because she is very moody and her mind is day dreaming. Moreover, she has acne.


3. Is Amanda a student? How do you know? [H.S.L.C. 2017]


Answer: Yes, Amanda is a student because she is asked to complete her homework.


4. What are the instructions that Amanda get?


Answer: Amanda gets instructions to sit straight, not to slouch, to do her homework, to clean her shoes and not to eat chocolate.


5. What is a mermaid? What was Amanda's dream as a mermaid?


Answer: A mermaid is an aquatic creature with the upper body of a female human and the tail of a fish.


              If Amanda were a mermaid she could have drifted blissfully in the emerald sea.


6. What could Amanda do if she were an orphan?


Answer: If Amanda were an orphan she could have roamed around the streets making pattern in the dust with her barefoot.


7. Where does Amanda roam? Can you guess what does she do with her bare feet? [H.S.L.C. 2018]


Answer: Amanda roams around the streets. She makes patterns in the dust with her bare feet.


8. Is Amanda an orphan? Why does she say so? OR Why does Amanda want to be an orphan?


Answer: No, Amanda is not orphan. Amanda wants to be an orphan because she is fed up with the continuous command by her parents. She wants to enjoy the silence of becoming an orphan.


9. Why is Amanda asked not to have chocolates?


Answer: - Amanda is asked not to have chocolates because she has acne.


10. By whom was Amanda instructed?


Answer: Amanda was instructed by her elders, may be by her parents or her teachers.


11. Why does Amanda wish to be Rapunzel?


Answer: - Amanda wishes to be Rapunzel because she wants to enjoy the rare and clam life in tower like Rapunzel.


12. Do you think Amanda is sulking and is moody?


Answer: - Amanda is sulking and is moody because she is continuously commanded over by her elders. She wants a life of her own, but she does not have such a life.


13. Choose the meaning of the underlined word from the alternatives given in brackets:


a.    There is languid… (comfort/relaxed/peace)


b.   …..drifting blissfully. (wandering/playing/thinking)


c.    …..hunch your shoulder. (raise/cut/nag)


d.   …. Tranquil and rare. (disturbed/quiet or calm/transparent)


e.   Stop that sulking…. (bad tempered/growing angry/unmindful)


f.    ….hushed…. (loud/quiet/calm)


g.    ….nagged you…. (punished/praised/tickled)


h.   They bring me tokens of myself, they evince……(showing having quality/ showing having problem/ showing having sympathy)


No comments:

Post a comment