Thursday, 24 December 2020

HSLC SEBA English Solutions | Class 10 | Animal by Walt Whitman questions answers

 ENGLISH | NCERT SOLUTIONS | CLASS 10 | LESSON | ANIMAL | WALT WHITMAN | NOTES | QUESTIONS AND ANSWERS

 

HSLC SEBA English Solutions | Class 10 | Animal by Walt Whitman questions answers
Animal by Walt Whitman questions answers 

1. Do you have any idea about the name of the poet of this poem?


Answer: We left it for you to find the name of the poet of this poem.


2. Name the book from where this poem has been extracted.


Answer: - The poem “Animals” is extracted from ‘Song of Myself’ in leaves of Grass.


3. What was the wish of the poet?


Answer: - The poet wished to live like an animal.


4. What do the animals not do for their sins?


Answer: - The animals never weep for their sins.


5. For what do the animals not demented?


Answer:-The animals are not demented with the mania of owning things.


6. What do the animals bring to the poet?


Answer:-The animals bring to the poet the tokens of himself.


7. Why does the poet wonder in the poem “animals”?


Answer: - The poet wonders where the animals have got the tokens of selfless life in the poem “animals”.



8. Why does Walt Whitman feel more at home with animals? [HSLC 2019]


Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So he feels more at home with animals.


9. How, according to poet Walt Whitman, are animals superior to men?


Answer: Animals are superior to human beings in many ways. They possess such tokens which human beings lost ages before. The animals are placid and self contained. They never complain of their condition.


10. Why do you think the poet’ could turn and live with animals’ rather than with human?


Answer: The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So he feels more at home with animals.


11. What are the ‘tokens’ of animals the poet refers to?


OR What quality of the animals mesmerizes the poet?


OR What are the qualities possessed by the animals?


Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The animals never weep for their sins. They don’t discuss their duty to God. The animals are not demented with the mania of owning things. The animals bring to the poet the tokens of himself. These qualities of the animals mesmerize the poet.


12. How do the animals act about their condition and duty to God?


Answer: - The animals never sweat and whine about their condition and they don’t discuss their duty to God.


13. How do the animals accept their condition? [H.S.L.C. 2017]


Answer: The animals never sweat and whine about their condition. The animals are placid and self contained. The animals are not demented with the mania of owning things.


14. How are animals superior to human being?


Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The animals are not demented with the mania of owning things. The animals bring tokens of better l life for the human beings. So the animals are superior to human being.


15. Mention three things that humans do and animals don’t?


Answer: - The animals never sweat and whine about their condition unlike human being.  The animals never weep for their sins. But human beings are always worried about their sins. The animals are not demented with the mania of owning things. But humans do.


16. Why does the poet say that no animals are dissatisfied?


Answer: The poet says that no animals are dissatisfied because the animals never sweat and whine about their condition. The animals are not demented with the mania of owning things.


17. How do animals accept their condition?


Answer: The animals never sweat and whine about their condition. They are not dissatisfied with their condition of life.


18. Choose the meaning of the underlined word from  the alternatives given in brackets:


a.    ……….so placid and self contained.[Clam, pleased, angry] [angry, humble, dishonest]


b.   ………sweat and whine ……. [roar, a long high complaining cry, utter softly]


c.    …………  one is demented with……………[sane, clam, mad]


d.   ………………evince them plainly………… [show, express, present]


No comments:

Post a comment