Friday, 19 June 2020

The Vizier's Feast Questions Answers | Class 5 | Lesson 2 | NCERT

The Vizier's Feast Questions Answers | Class 5 | Lesson 2 | NCERT
THE VIZIER'S FEAST


Lesson 2: The Vizier’s Feast ( A Turkish Tale)

Comprehension – 1


Read and Answer

1.       What were the people saying about their Vizier’s?

Answer: The people’s were saying that all the Vizier’s are fool because they argue about everything.



2.       What did the Vizier’s decided to do?


Answer:  The Vizier’s decided  to prove that they were not fools.

3.       Pick up one sentences from  the story to that the Vizier’s tried not to argue?

Answer: The sentence in the story in which the Vizier’s tried not to argue is

“And one by one they remembered they were not going to argue again".



4.       Which Incident shows that the Vizier’s not only argued but that they were also fools?


Answer:  The incident that took place in Feast, shows that the Viziers’s not only argued but that they were also fools.



Comprehension – 2

Think And Answer

1.       Do you think the Viziers should not have argued over shutting the door? Give two reasons to support your answer?

Answer: Yes I think that they should not have argued over shutting the door.



2 Reasons Are as follows

(a)    That incident shows that the Vizier’s not only argued but that they were also fools.

(b)   They failed to prove that they are not fools.

2.       What would you have done if you were in the ninth vizier’s place?

Answer: If I w as there in the ninth vizier’s place I should have shut the door without arguing further.

3.       If you were in the sixth viziers place, how would you have reacted?

Answer: If I was there in the sixth viziers place, I would have reacted positively and shut the door without arguing.



4.       Do you like the story? Rate it on a scale of 1-10. Give three reasons to support your answer.

Answer: Yes I like this story very much, I find it very interesting. I would like to rate it 8 out of 10. My reasons to support this answer goes like this.

a. The way they used to argue in everything

b.About the decision to buy a fabulous feast and to prove the people that they are not fools

c. Lastly, the incident of feast was hillarious.

Give your reasons above.



Wordsmith

A.      Fill in the blanks with the synonyms of the underlined words.

1.       We celebrate our birthdays with great/Immense joy.

2.       The water was shimmering/gleaming in the moonlight.

3.       We ran/rush to get some water for the injured man.

4.       The food was tasty/delicious and we gorged/gobble it up in no time.

5.       My mother had a scowl/frown on her face when she saw my dirty dress.

6.       You are looking fabulous/magnificient in this dress.

7.       I was amazed/astonished to get full marks in my math test.

B.      Match the words with their meanings.

1.Fabulous – Magnificient

2. Celebrate – Commemorate

3. Gobble – gorge

4. Shimmering – Gleaming

5. Frown – Scowl

6. Delicous – Yummy

7. Overwhelmed – astonished



Grammar

A.      Fill in the blanks with the correct verbs or subjects.

1.       Neither she nor he runs (run/runs) fast.

2.       The team is (is/are) practising in the field.

3.       The scissors are (is/are) blunt.

4.       Either she or I is (is/am) going to mumbai.

5.       My family lives (lives/live).

6.       His luggage were (were/was) loaded on the truck yesterday.

7.       Neither the lion nor the other animals were (were/was) happy in the forest.

8.       Either James or David cleans (clean/cleans) the room.




No comments:

Post a comment