Wednesday, 23 December 2020

Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers | NCERT English Solutions | SEBA | Assam


Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers | NCERT English Solutions | SEBA | Assam

Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers | NCERT English Solutions | SEBA | Assam
Lesson 4 | Tea from Assam Questions and Answers


TEA FROM ASSAM

Tea is the most popular beverage worldwide. From children to adults, tea is a preferable refreshment. Tea from Assam is a prose piece written by Arup Kumar Datta included in the NCERT English Text Book First Flight for Class X. Assam is famous for its high quality tea production. But do you know anything about behind the scene of the Tea Industry? Find in these post all the textual and additional solved answers commonly asked in the HSLC Examination conducted by SEBA.


Tea From Assam Questions and Answers

Very sort type questions

1. Can you guess who is Pranjol?

Answer: Pranjol is a youngster from Assam. He is a classmate of Rajvir.

2. Similarly, guess who is Rajvir? Why did he come to Assam?

Answer: Rajvir is a Pranjol’s classmate. Rajvir came to Assam to spend his summer vacation with Pranjol.

3. The next question is what is Pranjol's father?

Answer: Pranjol’s father is a manager of a tea a garden in upper Assam.

4. What did Rajvir and Pranjol sip in the train compartment?

Answer: Rajvir and Pranjol sipped tea in the train compartment.


5. What was read by Pranjol in the train compartment?

Answer: Detective books were read by Pranjol in the train compartment.

6. What presented a magnificent view?

Answer: The beautiful tea gardens presented a magnificent view.

7. What did the Chinese emperors do before drinking water?

Answer:  The Chinese emperors used to boil water before drinking water.

8. Who was Bodhidharma?

Answer: Bodhidharma was an ancient Buddhist ascetic.

9. What did Bodhidharma do?

Answer:  Bodhidharma cut off his eyelids because he felt sleepy during meditation.

10. Name the Railway Junction where Pranjol and Rajvir finally got off.

Answer: The Railway Junction was Mariani junction where Pranjol and Rajvir finally got off.

11. Name the tea garden managed by Pranjol’s Father?

Answer: The tea garden managed by Pranjol’s Father was Dhekiabari Tea Estate.

12. What was worn by the tea -pluckers?

Answer: The tea – pluckers were wearing plastic aprons.

13. What was the sprouting period of tea plants?

Answer: The spouting season for tea yields the best tea. This season lasts from May to July

14. Where are Rajvir and Pranjol going to?

Answer: Rajvir and Pranjol are going to Dhekiabari tea estate in Upper Assam.

15. When did tea come to Europe?

OR What was tea first looked at in Europe?


OR How was tea drunk in Europe in the sixteenth century?


Answer: Tea came to Europe in the sixteen century. It was drunk more as medicine than as a beverage in Europe.


16. How was tea originated in China and spread to Europe? How was it used in Europe?


Answer: Tea was first drunk in China as far back as 2700 B.C. The words like chai and chini are of Chinese origin. Tea came to Europe in the sixteenth century. It was drunk more as medicine than as a beverage.

17. What do you mean by ‘flush?

Answer:  Flush is the spouting season for tea which yields the best tea. This season lasts from May to July. 

18. Why did Budhidharma cut off his eye lids?

Answer: Budhidharma cut off his eye lids because he felt sleepy during meditation.

19. Describe the natural scene of Assam observed by Rajbir?

OR Give a description of the magnificent view of tea garden seen by Rajvir from the railway train.


OR How was the scenery outside the train?


OR What had never seen by Rajvir before?


OR “It was a magnificent view.” Give a description of the magnificent view witnessed by Rajvir.


OR Give a brief description of the magnificent view that attracted Rajvir much while he was coming with Pranjol by Train.


Answer: Rajvir saw a magnificent view outside of the railway train. All across the landscape, there was a green view of tea plantation. The soft green paddy fields gave way to tea bushes. Against the backdrop of hills, tea bushes were spread like a sea. Tall shade trees stood amidst the tea plants. In the distance, a building was blowing smoke out of tall chimneys. These beautiful views were never seen by Rajvir before.


20. Describe the Chinese legend about tea?


Answer: The first legend is called Chinese legend. According to this legend regarding the discovery of tea that one of the Chinese emperors always used to drink water by boiling it. One day a few leaves of the twigs burring under the pot fell into the water. Then the water gave a delicious flavor. It is said the leaves were tea leaves.


21. “We... Indian Legend too’’ what is the Indian Legend regarding the discovery of tea?


Answer: Indian legend tells that once upon a time there was an ancient Buddhist ascetic named Bodhidhama in India. While doing meditation he often used to fall asleep because of his eyelids. So he decided to cut them off and then threw away. Then the plants grew out of the eyelids. The leaves of these plans when putting into hot water and drunk vanished sleep.

SEBA SOLUTIONS FOR CLASS 10 

22. Where did Pranjol and Rajvir get down from the train? Who was waiting for them?


Answer: Pranjol and Rajvir got down in the Mariani junction from the train.


Pranjol’s parents were waiting for them.


23. Give a description of the Dhekiabari tea garden as seen by Pranjol and Rajbir when they were driven through it. [HSLC 2016, 2019]


OR What did Rajvir and Pranjol see on both the sides of the gravel road?


Answer: Pranjol and Rajvir were driven by Pranjol’s father along with the Dhekiabari tea garden. A gravel road went up through the garden. On both sides of the garden there were acres of neatly pruned tea bushes. The tea pluckers were plucking tea wearing plastic aprons. Pranjol’s father had to give way to a tractor with a load of tea leaves while driving through the garden.


24. “You seem to have ......... .”


a. Who said this to whom?


Answer: Pranjol’s father said this to Rajvir.


b. Why did the speaker say so?


Answer: The speaker said so because Rajvir had a lot of information about tea. He talked about the sprouting period of tea.


25. How are the tea leaves collected?


Answer: The tea leaves are collected by the tea pluckers during the sprouting period. They collect tea leaves in groups wearing plastic aprons. They hold a bamboo basket on their backs to store the tea leaves.


26. Describe the tea pluckers as seen by Rajvir.


Answer: Rajvir saw tea pluckers plucking tea in the Dhekiabari tea estate. They were collecting tea leaves in groups. The pluckers were wearing plastic aprons. They were holding a bamboo basket on their backs to store the tea leaves.



27. Choose the correct phrase to complete the following sentence


a. No one really knows who discovered tea but______


i. There are two legends


ii. There is one legend


iii. There are many legends.


28. Say true or false:


i. Tea came to Europe only in the eighteen century and was used as a medicine more than as a beverage.


Answer: False.


ii. Tea came to Europe only in the sixteen century and was used as a medicine more than as a beverage.


Answer: True.


No comments:

Post a Comment