Wednesday, 23 December 2020

Lesson 3 | Coorg by Lokesh Abrol all questions answers | English NCERT solutions for class 10 | SEBA

Lesson 3 | Coorg by Lokesh Abrol all questions answers | English NCERT solutions for Class 10| SEBA


Lesson 3 | Coorg by Lokesh Abrol all questions answers
Lesson 3 | Coorg by Lokesh Abrol all questions answers 


Coorg is the Coffee Country of India, which sits between Mysore and Mangalore. NCERT English contains a narative prose on this beautiful land which drifts directly from the heaven according to Lokesh Abrol, the author. This post contains all textual and additional solutions of the probable questions commonly asked in the HSLC examination conducted by SEBA.

ENGLISH NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10 SEBA


COORG VERY SHORT TYPE QUESTIONS


1.           Where is Coorg?


Answer: Coorg is midway between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka.


2.           How can one reach Coorg?


Answer: Coorg is situated almost two hundred and forty three kilometers away from the city of Bangalore.


Coorg has convenient roadways and railway connectivity from Bangalore.


3.           Why is Coorg famous for?


Answer: Coorg, the coffee country is famous for its rainforests and spices.


4.           What is the other name of Coorg?


Answer:  The other name of Coorg is Kodagu, the smallest district of Karnataka.


5.           Can you say the name of the “Land of rolling hills”?


Answer: The name of the “Land of rolling hills” is Coorg.


6.           What covers thirty percent of Coorg district?


Answer: The rainforests covers thirty percent of Coorg district.


7.           Who are the only people of India permitted to carry firearms without license?


Answer: The Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without license.



8.           Which regiment is the most decorated in the Indian army?


Answer: The Coorg Regiment is the most decorated in the Indian army.


9.           Who was the first Army Chief of India? [H.S.L.C. 2016]


Answer: The first Army Chief of India was General Cariappa.


10.        Of whose descent are the fiercely independent people of Coorg?


Answer: The fiercely independent people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent.



11.        How is culture of the people of Coorg?


Answer:  The culture of the people of Coorg is distinct from the Hindu mainstream. Their culture is apartment in the martial traditions, marriage and religious rites.


12.        Where does the theory of Arab origin draw support from?


Answer: The theory of Arab origin draws support from the long coat with an embroidered waist- belt worn by the Coorgis.


13.        What are Kuppia and Kuffia?


Answer:  The long black coat with an embroidered waist belt worn by the Kodavu is known as Kuppia.


    The traditional dress worn by the Arabs and Kurds is known as Kuffia.


14.        Name the smallest district of Karnataka?


Answer: The smallest district of Karnataka is Coorg.


15.        What is one of the most decorated in the Indian Army?


Answer: The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army.


16.        What kind of tradition does Coorgi homes have?


Answer: The Coorgi homes have tradition of hospitality.


17.        Name the district headquarter, the only gateway to Coorg?


Answer: The district headquarter, the only gateway to Coorg is Madikkeri (Mercera).


18.        What status do the Kodavus enjoy in India?


Answer: The Kodavus are the only people in India who are permitted to carry firearms without a license.


19.        What do you call the embroidered waist belt worn by the Kodavus?


Answer: The embroidered waist belt worn by the Kodavaus is called Kuppia.


20.        Why does the author describe Coorg as ‘a piece of haven’?


Answer: The author describes Coorg as ‘a piece of haven’ because Coorg is a land of beauty by nature. Thirty percent of the land is rain forests, and it is a land of rolling hills. 


21.        What are the creatures available in Kaveri River?


Answer: The creatures available in Kaveri River are Mahaseer, kingfisher, squirrels and langurs.


22.        By whom Coorg is inhabited?


Answer: Coorg is inhabited by a race of Greek origin of martial men, beautiful women and wild animals.



23.        Choose the correct phrase to complete the following sentence:


i.    The theory of Arab origin draws support from –


a.  The numerous tales of valours of “sons and fathers”


b. The long, black coat with an embroidery waist belt worn by Kodavus.


c.  The traditions and religious rites.


ii.    The River Kaveri, obtains its water from-


a.    The hills and forests of Coorg


b.   The Himalayas


c.    The other big rivers.


iii.    “People of Coorg are more than willing to recount…..”


a.    Theory of Arab origin.


b.   Tales of valours related to their sons and father.


c.    Heroic tales of their neighbouring states.


iv.    Coorg or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to –


a.    The plantations, river and valleys.


b.   Birds, animals and forests.


c.    Evergreen rainforests, spices and coffee plantation.


v.    Even now, Kodavus are the only people in India permitted to¬¬¬¬¬_________ [H.S.L.C. 2017]


a.    Carry gold without a license.


b.   Carry swords without a license.


c.    Carry firearms without a license.


vi.    The river, Kaveri, obtains its water from –


a.    The hills and forests of Coorg.


b.   The Himalayas.


c.    The other big rivers.


vii.    The season of joy in Coorg commences from:


a.    April and continues till August.


b.   September and continues till March.


c.    June and continues till October.


viii.    The large freshwater fish found in Coorg is


a.    River dolphin


b.   Mahaseer


c.    Rohu.


ix.    Coorg, the smallest district of Karnataka is also known as 


a.    Kodavus


b.   Kuppia


c.    Kodagu


x.    The different kinds of sports that Coorg offers to tourist are’—


a.    Tennis, river rafting, hockey, canoeing.


b.   River- rafting, canoeing, rappelling, rock climbing.


c.    Kho kho, rock climbing, canoeing, kabaddi.


xi.    The Coorg People are always ready to –


a.    Tell the stories of their mother’s and father’s


b.   Tell stories of their fore fathers


c.    Tell stories of their son’s and father’s


xii.    The traditional dress of Coorgi people is known as –


a.    Kuppia


b.   Kuffia


c.    Kullia


xiii.    The Greek culture, among the Kodavus is apparent –


a.    In the tradition of hospitality


b.   In the martial tradition, marriage and religious rites


c.    In recounting numerous tales of valour related to their sons and father.


xiv.    The animals that you are likely to see in Coorg are:


a.    Macaques, Malabar, squirrels, langurs and slender Loris.


b.   Macaques, langurs, tiger and slender Loris.


c.    Macaques, Malabar, squirrels, lions and slender Loris.


xv.    This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. [H.S.L.C. 2018]


                  a. Having to do with marriage


                  b. Having to do with peace


                  c. Having to do with war


24.        Say true or false:


i.    Mahaseer is a large fresh water fish.    – True


ii.    The first chief of the Indian army General Cariappa was a Coorgi.  – True.


iii.    Lokesh Abrol wrote the prose piece “Coorg”.  – False.


iv.    The people of Coorg are possibly of French descent. – False.


v.    During the monsoon, it pours enough in Coorg to welcome many visitors. – False.


vi.    Evergreen rainforests cover the forty percent of Coorg district. – False.


vii.    Coorgi homes have a tradition of hospitality. – True.


LONG TYPE QUESTIONS:

1.   How is the weather in Coorg in the season of joy?


OR     When does the season of joy commence in Coorg?


[HSLC 2019]


Answer: The season of joy lasts from September and continues till March in Coorg. The weather remains perfect. A few showers pour for good measures. The breath of coffee surrounds the air.



2.   How can one have a panoramic view of Coorg?


Answer:  One can have a panoramic view of Coorg by climbing to the Brahmagiri hills.



3.   Why is there the mention of the name Cariappa in the lesson Coorg?


Answer: There is the mention of the name Cariappa in the lesson Coorg because he was the first Army Chief of India.



4.   What is Nisargadhama and what is its volume?


Answer: Nisargadhama is an island in Coorg inhabitant of Buddhist monks.


          Nisargadhama has a total area of sixty four acre.



5.   What is the main Characteristic of the Coorgi people?


Or      How are the people of Coorg by nature?


Answer: The Coorgi people are a caste of martial people. They are known for their tradition of hospitality and tales of valour of their sons and father.



6.   Explain in brief about the Coorgi people’s valour and bravery?


Answer: The Coorgi people recount many tales of valour of their sons and fathers. They belong to a caste of martial people. In Indian Army the Coorg Regiment has a distinct place.



7.   Narrate the story of the origin of the people of Coorg.


OR    What is the story about the Kodavu people’s descent?


OR     Describe in brief, one of the stories that dictate the Kodagu people’s descent.


Answer: There are two different opinions of the historians regarding the descendents of Kodavu people. One theory draws that the corgi people are descendents of Greek people, whereas the other theory supported that they were of Arabic descent.  As per a story, a part of Alexander’s army moved south along the coast and got settled there when return became impossible.


The theory of Arab origin draws support from the long black coat which is similar to Kuffia worn by the Arabs.



8.   Mention the story that supports the view that the people of Coorg are of Greek origin. [HSLC 2019]


Answer: As per a story, a part of Alexander’s army moved south along the coast and got settled there when return became impossible. They later married amongst the locals and so their martial traditions, marriage and religious rites are apparently different from the Hindu mainstream. Thus, they are of Greek origin.



9.   How does the theory of Arab origin of the people of Coorg draw support?


Answer: The theory of Arab origin draws support from the long black coat with an embroidered waist belt worn by the Kodavus which is similar to Kuffia worn by the Arabs.



10.  What are some of the things you know about


i. The people of Coorg?


Answer: The people of Coorg are descendents of martial castes and probably of Greek and Arabic descent. The people of this land have a tradition of hospitality and counted for tales of valour.



ii. The main corps of Coorg?


Answer: The land of Coorg is famous for its invigorating coffee. Moreover the land is also famous for its spices.



iii. The sports it offers to tourists? [H.S.L.C. 2016]


Answer: The land of Coorg offers high adventure sports to its tourist. Adventurous sports include river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing, and mountain biking etc.



iv. The animals you are likely to see in Coorg?


Answer: The animals that are likely to be seen in Coorg are various birds, bees and butterflies. Animals include Macaques, Malabar squirrels, langurs and slender loris etc. 



v. Its distance from Bangalore, and how to get there?


Answer: Coorg is situated almost two hundred and forty three kilometers away from the city of Bangalore.


  Coorg has convenient roadways and railway connectivity from Bangalore.



11. How is the water of the Kaveri River? Where does the river obtain its water from?[H.S.L.C. 2018]


Answer: The water of the Kaveri River is fresh and clear. The river obtains its water from the hills of Coorg.



12. How did the squirrels and langurs enjoy the river water in Coorg?


Answer: Squirrels and langurs throw the partly eaten fruits in the river Kaveri to enjoy the splash and ripple effect in the clear water.



13. What are the high energy adventures that are available in Coorg?


Answer: The high energy adventures that are available in Coorg are river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking etc. 


No comments:

Post a comment