Sunday, 19 July 2020

AHSEC | Lesson 7 | A Thing Of Beauty Questions Answers | Class 12 notes

A Thing Of Beauty By John Keats Questions Answers | Class 12 notes

AHSEC | Lesson 7 | A Thing Of Beauty Questions Answers | Class 12 notes
A THING OF BEAUTY QUESTIONS ANSWERS



I. Very Short Answer Question:                      Marks: 1

1. Who is the poet of ‘A Thing of Beauty’?
Answer: The poet of the poem “A thing of Beauty” is John Keats.
2. From which work of Keats is the poem ‘A thing of Beauty’ an extract?
Answer: The poem “A thing of Beauty” is an extract from “Endymion: A poetic Romance” by Keats.
3. What is the legend on which the poem ‘A thing of Beauty’ is written?
Answer: The poem “A thing of Beauty” is written on a Greek Legend, involving two character. Endymion and goddess Cynthia.
4. What is seen as ‘A joy forever’?
Answer: A thing of Beauty is a joy forever.
5. What according to Keats never ‘passes into nothingness’?
Answer: The loveliness of a thing of beauty never turn into nothingness according to John Keats.
6. What should we do every morning?
Answer: We should wreath a flowery band to bind us to the earth every morning.
7. What is the ‘green world’ according to Keats.
Answer: By ‘green world’ the poet tries to explain a land full of daffodils.
8. What increases continuously in ‘A thing of Beauty’?
Answer: The loveliness of a ‘A Thing of Beauty’ increases continuously. 


A THING OF BEAUTY QUESTIONS ANSWERS



9. Read the following stanzas carefully and Answer the followings:
a. “A thing of beauty ……... and health, and quiet breathing.”
i. Who is the poet of these lines and what is the title of the poem?
Answer: The poet of the given lines is John Keats and the title of the poem is “A Thing of Beauty”
ii. Why is a thing of beauty a joy forever?
Answer: A thing of beauty is a joy forever because its loveliness increases continuously and never turns into nothingness.
iii. What is a bower?
b. “Therefore, on every morrow………… From our dark spirits.”  
[H.S. 2019]
i. What do we do every day?
Answer: We wreath a flowery band to bind us to the earth every day.
ii. What removes the pall from the dark spirits?
Answer: The shape of beauty removes the pall from the dark spirits.
iii. What is the message expressed in these lines?
Answer: 

II. Short Answer Questions:                  Marks: 2 marks each

1. List the things of beauty mentioned in the poem.
Answer: The things of beauty mentioned in the poem. “A Thing of Beauty” are a sleep full of sweet dreams, good health, novel nature, gloomy days, the sun, the moon, the trees, daffodils, etc.

2. List the things that cause suffering and pain.
Answer: The things that cause suffering and pain in the poem. “A thing of Beauty” are despondence, in human dearth, unhealthy and over darkened ways, hot season, dead etc.

3. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?
Answer: Human life is full of things of beauty which is a joy forever. The suffering and pain are temporary. Death is certain, but before that human beings enjoy heavenly pleasure. So human beings love life.

4. What image does the poet use to describe the beautiful bounty of the earth?
Answer: The poet of “A thing of Beauty” use as the image of a green world to describe the beautiful bounty of the earth. The poet uses metaphor and simile to magnify the beauty of the earth. The earth is beautiful with the things of beauty and it ensures heavenly pleasure.

No comments:

Post a comment