Thursday, 14 May 2020

AHSEC | Lesson 3 | Indigo by Louis Fischer Notes | Questions Answers

LESSON: INDIGO BY LOUIS FISCHER


AHSEC | Lesson 3 | Indigo by Louis Fischer Notes | Questions Answers
LESSON- INDIGO BY LOUIS FISCHER


I. Very Short type question:(1 mark each)

1. Who is Sir Edward Gait?
Answer: Sir Edward Gait was the Lieutenant Governor of Champaran, Bihar. 

2. Who was Rajkumar Shukla?
Answer: Rajkumar Shukla was a poor indigo sharecropper from the district of Champaran, Bihar. 

3. Whom did Gandhi and Shukla propose to meet at Patna?
Answer: Gandhi and Shukla proposed to meet Rajendra Prasad at Patna. 

4. Why was Gandhi visiting Lucknow in 1916?
Answer: In 1916, the Annual convention of Indian National Congress party was held in Lucknow. So, Gandhi visited Lucknow. 

5. Where is Champaran situated?
Answer: Champaran is a district of Bihar, sitting at the foothills of the Himalayas, near the kingdom of Nepal. 

6. What did Shukla want Gandhi to be?
Answer: Shukla wanted Gandhi to come to Champaran and fight for the Sharecroppers to get their compensation.

7. What was Gandhi’s politics intertwined with?
Answer: Gandhi’s politics was interwind with social and economic issues. 

8. Who is the author of the lesson, ‘Indigo’?
Answer: The author of the lesson, ‘Indigo’ is Louis Fischer. 

9. Which book by Louis Fischer has been reviewed as one of the best books ever written on Gandhi by Times Educational Supplement?
Answer: ‘The Life of Mahatma Gandhi’ by Louis Fischer has been reviewed as one of the best books ever written on Gandhi by Times Educational Supplement.

10. When did Gandhi decide ‘to urge the departure of the British?
Answer: The Champaran episode was the turning point in Gandhi’s life. Gandhi won the battle against the British by applying the tools of non-violence and civil disobedience. So, after that episode in 1917, Gandhi urged that the British must quit India. 

11. Where was Rajkumar Shukla from?
Answer: Rajkumar Shukla was a poor indigo sharecropper from the district of Champaran, Bihar.

12. Where did Gandhi and Shukla board a train to?
Answer: Gandhi and Shukla boarded a train from Calcutta to Patna. 

13. Where did Gandhi decide to go first from Patna?
Answer: Gandhi decided to go to Muzzafarpur from Patna, which was en route to Champaran. 

14. Which country had developed synthetic indigo?
Answer: Germany had developed synthetic indigo. 

15. What was the capital of Champaran?
Answer: Motihari was the capital of Champaran. 

16. What happened when Gandhi refused to furnish bail at the Muzzafarpur Court?
Answer: When Gandhi refused to furnish bail at the Muzzarfarpur, the judge released him without bail because the public was heavily packed outside the Court. 

II. Short type question:(2marks each)

1. Why do you think Gandhi considered the Champaran episode to be a turning-point in his life? OR     
Why was the Champaran episode so significant in Gandhi’s life?
Answer: Civil disobedience won for the first time. He had interviewed with Lieutenant Governor and managed to have a settlement at 25% compensation. So, his formula of satyagraha was tested successfully for the first time in the Champaran episode. Gandhi became confident and so he commented that the Champaran was a turning point of his life.

2. How was Gandhi able to influence lawyers? Give instances.
Answer: Mr. Gandhi met the lawyers of Champaran to get the details of the situation. When he came to know about their big fees, he scolded the lawyers. He proposed them that they should stop going to law courts. When Gandhi went to Motihari, many lawyers accompanied him. Several lawyers like Rajendra Prasad, Brij Babu etc. drew plan what to do if Gandhi had to go to jail. They were even ready to follow Gandhi into jail.

3. What was the attitude of the average Indians in smaller localities towards advocates of home rule?
Answer: The average Indians were not free from the fear of social oppressions. Gandhi believed that mere political or economic freedom is not enough unless the poor people become free from cultural and social backwardness. In Champaran Gandhi tried to facilitate the poor people with education, sanitation facilities and health facilities etc. 
He even refused to appoint Andrew as the next leader of Champaran because he believed in developing self-leadership skill among the Indians. 

4. How do we know that ordinary people too contributed to the freedom movement?
Answer: The freedom movement of India was not a battle won by the big leaders alone. Rather it was a fight of the common people altogether. In the Champaran episode it can be seen that the struggle of Gandhi was only successful because of the mass cooperation. When Gandhi did contempt of court, large population gathered outside the court. Gandhi easily got liberty to live only because of the strength of the mass. The people offered their support at every level of the movement.

No comments:

Post a comment