Wednesday, 13 May 2020

AHSEC | Lesson 2 | The Lost Spring Notes | Questions Answers | English Class 12

AHSEC | Lesson 2 | The Lost Spring Notes | Questions Answers | English Class 12


AHSEC | Lesson 2 | The Lost Spring Notes | Questions Answers | English Class 12
THE LOST SPRING


I. Very Short Answer Questions: (1 Mark)

1. Who is the author of ‘Lost Spring’?
Answer: The author of ‘Lost Spring’ is Anees Jung.
2. What is ‘Lost Spring” about?
Answer: ‘Lost Spring’ is about the stories of childhood of miser children stolen by vicious circle of poverty and tradition.
3. What is the original book from which the prose piece ‘Lost Spring’ is an excerpt?
Answer: The prose piece ‘Lost Spring’ is an excerpt from Anees Jung’s book titled “Lost Spring, Stories of Stolen Childhood”.
4. Who is Saheb?
Answer: Saheb is one of the hundreds of rag pickers who wander about the streets of Delhi in search of gold in the dumps.
5. Whom does the author encounter every day in the street?
Answer: The author encounters Saheb, a rag picker from Seemapuri every day in the street.
6. What does Saheb do every day?
Answer: Saheb scrounges for gold in the garbage dumps of Delhi every morning.
7. Where is the original home of Saheb?
Answer: The original home of Saheb is in Dhaka, Bangladesh. 
8. Why have Saheb and his family migrated to Seemapuri?
Answer: Saheb and his family have migrated to Seemapuri from Dhaka for a better life condition and to live without the scarcity of food.
9. What dose Saheb look for in the garbage dumps?
Answer: Saheb scrounges for gold in the garbage dumps of Delhi every morning.
10. What is Saheb’s full name? 
Answer: Saheb’s full name is Saheb-e-Alam.
11. What is the meaning of Saheb’s full name?
Answer: The meaning of Saheb’s full name is Saheb-e-Alami. e. the lord of Universe.
12. Whom did Saheb observe standing at the fenced gate of the neighborhood club?
Answer: Saheb observed standing at the fenced gate of the neighborhood club, two young men dressed in white, playing tennis.
13. What was Saheb wearing when he was at the gate of the club?
Answer: Saheb was wearing a pair of tennis shoe with a hole in one of them, when he was at the gate of the club.
14. Where is Seemapuri?
Answer: Seemapuri is in the outskirt of Delhi, only a few miles away from the city.
15. Who is Mukesh?
Answer: Mukesh is a small boy from the bangle city of Firozabad who dreams to become a motor mechanic. 
16. Where does Mukesh live?
Answer: Mukesh lives in the bangle city of Firozabad. 
17. What is Mukesh’s dream?
Answer: Mukesh dreams to become a motor mechanic and he also dreams to drive a car.
18. Who is Savita?
Answer: Savita is the wife of Mukesh’s elder brother.
19. Why is Mukesh proud to take the author to his home?
Answer: Mukesh is proud to take the author to his house because his house is rebuilt unlike others in his entire colony.
20. Who is in charge of Mukesh’s households?
Answer: Savita, Mukesh’s elder brother’s wife is in charge of the Mukesh’s households. 

II. Short Answer Questions: (2 Mark)

1. What is Saheb’s explanation as to why he scrounged for gold in the heaps of garbage dumps?
Answer: The garbage dumps used to be hidden wonders i.e. wrapped gifts every morning for the boys like Saheb. He might find a rupee or even a ten rupee note. The hope for finding more every morning used to give new thrill of excitement to Saheb.
2. What is the author’s reply to Saheb’s explanation?
Answer: The author advised Saheb to attend a school instead of searching for gold in the garbage. But the advice sounded hollow because there was no school in the neighborhood of Saheb. 
3. Why does the advice sound hollow?
Answer: The advice of the author sounded hollow because there was no school in the neighborhood of Saheb. The author made a promise to build a school half-jokingly, but she could not fulfill the promise. 
4. What is the irony inherent in Saheb’s full name?
Answer: The full name of Saheb was Saheb-e-Alam which me Answer Lord of the universe. But the irony in his name was that the lord of the universe used to scrounge for gold in the garbage of the city. 
5. Why isn’t Saheb wearing ‘chappals’?
Answer: The genuine reason behind Saheb not wearing chappals was the lack of money to buy a pair of chappals. But an excuse goes as it was not lack of money but it was a tradition to stay barefoot.
6. Why is the probable reason behind such an explanation?
Answer: The reason behind not wearing chappals was that it was a tradition to stay barefoot. But such an explanation was just an excuse given to hide the grip of poverty.
7. Where does Saheb work after giving up rag picking?
Answer: After giving up rag picking, Saheb got into a tea stall down the road, where he used to get Rupees Eight Hundred a month and all his meals. 
8. How did Saheb get the shoes he is wearing?
Answer: Saheb was wearing an old pair of tennis shoe, which were actually some discarded shoes of some rich sons who might have discarded those shoes because they had a hole.
9. Does Saheb like his job? Why or why not?
Answer: No, Saheb does not like his new job. 
Even though he was getting a good pay and all his meal, he was not content in his job because he remained no more his own master. 
10. What is the change seen now in the temple and the town of
Udipi?
Answer: The temple in the Udipi met tremendous changes. Many a years ago the son of a priest used to pray for a pair of shoes. But now the son of the new priest used to have shoes, used to study in good schools.
11. Why is most rag picking children barefoot?
Answer: The most rag picking children were barefoot because they did not have enough money to buy chappals. So they used to do with the excuse that being barefoot was a tradition.
12. What did the man from Udipi pray for at the temple as a young boy?
Answer: The man from Udipi prayed for a pair of new shoes at the temple as a young boy.
13. Who are the inmates of Seemapuri?
Answer: The inmates of Seemapuri are the illegal migrants from Dhaka of Bangladesh who came from Bangladesh back in 1971.
14. Why don’t children like Saheb ever give up hope?
Answer: The children like Saheb never give up hope because their lives were empty and they had nothing to lose. So every day they wake up with new dreams, their lives had more of hopes than anything else.
15. “Garbage to them is gold.” Why does the author say so about the ragpickers?
Answer: Garbage dumps used to be the source of livelihood for the elders of Seemapuri. Whereas it used to keep hidden wonders i.e. wrapped gifts every morning for the boys like Saheb. He might find a rupee or even a ten rupee note. The hope for finding more every morning used to give new thrill of excitement to Saheb.
16. How does one survive in Seemapuri?
Answer: The lives of Seemapuri are painful, and full of struggle. The only meAnswer of survival in Seemapuri was rag picking. In fact, the place was a dwelling place for 10,000 rag pickers, who live miserably in structures of mud with roofs in tin and tarpaulin.
17. What are the two different worlds in Firozabad?
Answer: There are two distinct and diverged worlds in Firozabad. In one world, the people like Mukesh’s family and others live in the continuing bondage of poverty. And the other world is composed of Sahukars and middlemen who spread the trap of bondage of poverty. 
18. Why is Mukesh’s dream a mirage?
Answer: The people of Firozabad are trapped in the bondage of poverty. To earn their bread, they work in glass factories. They are put into the trap by the Sahukars and the middlemen. So the years of mind numbing toil have killed all initiative and the ability to dream. So Mukesh’s dream is a mirage. 
19. What is the significance of bangles in an Indian -society?
Answer: The bangles hold a sacred position in Indian society. The bangles are treated special for married women. The bangles symbolize an Indian woman’s suhaag, auspiciousness in marriage. 
20. Why doesn’t Mukesh ever dream of flying a plane?
Answer: One can dream of what he or she is surrounded by. Mukesh developed a dream to become a motor mechanic by looking at the cars moving through the streets of Firozabad. But only a few aero planes fly through the sky of Firozabad. 
21. What kinds of bangles are made in Firozabad?
Answer: In Firozabad, glass bangles are made which are of different colors. Multicolor spiral bangles of sunny gold, paddy green, royal blue, pink, purple and others are crafted in Firozabad. 
22. Why does Mukesh’s grandmother believe that a ‘god-given lineage’ can never be broken?
Answer: The art of making bangles is an ancestral craft for the people of Firozabad. So they believe it’s a god given lineage and they do not want to break the custom. The skill of making bangles helps to earn bread for them. So Mukesh’s grandmother believes that the god given lineage cannot be broken. 
23. Why do the children in Firozabad often lose their eyesight even before they become adults?
Answer: The children in Firozabad often lose their eyesight even before they become adults because they work in bangle factories from a very tender age. The working environment of the bangle factories is drastic, unhygienic and they have to work in the low light areas sitting before hot furnaces. 

III. Long Answer Questions: (5 Mark)

1. Describe the miserable plight of the people of Firozabad.
Answer: Firozabad, the bangle city of India is famous for the glass industry. But the glory of the glass industry hides the misery of the people who has been serving for generation to glorify the industry. The people of Firozabad are trapped in the vicious circle of poverty laid down by the Sahukars and Mahajans. 
The families put their children into the factories to earn the livelihood. They have to work in hot furnaces bending the bangles which causes to lose their eye sights and their childhood altogether. In spite of their hard work, they lead miserable lives. 
In spite of the sufferings, they never try to get organized and bring some revolutionary change. Because the mighty people will never allow that to happen. They will be beaten up and locked up in jail. So, they are in an endless circular trap of oppression laid down by the Sahukars and Mahajans. 

No comments:

Post a comment