Thursday, 30 April 2020

The Portrait of a lady Questions Answers | Lesson 1 | English | Hornbill | Class 11 | AHSEC

AHSEC | LESSON 1: THE PORTRAIT OF A LADY
CLASS : 11
ENGLISH : HORNBILL


AHSEC Solutions | The Portrait of a lady Questions Answers | Lesson 1 | English | Hornbill | Class 11 |
AHSEC | The Portrait of a Lady| Class 11 | Hornbill



NCERT | AHSEC | SOLUTIONS FOR CLASS 11 ENGLISH | HORNBILL | THE PORTRAIT OF A LADY


(A) THE PORTRAIT OF A LADY VERY SHORT ANSWER TYPE

1. Name the writer of the prose piece “The Portrait of a Lady”.
Answer: The writer of the prose piece “The Portrait of a Lady” is Khuswant Singh.

2. With whom the narrator spent his childhood in the village?
Answer: The narrator of “The Portrait of a Lady” spent his days with his grandmother.

3. Where did the narrator study when he was in the village?
Answer:  The narrator studied in the village school when he was in the village.

4. Who taught the children in the village school?
Answer: The priest of the village temple taught the children in the village school.

5. What was taught in the village school?
Answer: The alphabet and the scriptures were taught in the village school.

6. Which creature created ‘a veritable bedlam of chirruping.’?
Answer: The sparrows created ‘a veritable bedlam of chirruping.’

7. Where did the author go for to pursue further studies?
Answer: The author went abroad to pursue further studies.


LESSON 1 : THE PORTRAIT OF A LADY BY KHUSWANT SINGH QUESTIONS ANSWERS | NCERT | AHSEC SOLUTIONS


(B) SHORT ANSWER TYPE 

(1) How did the sparrows react to the death of the author’s grandmother? [H.S. 2015, 2016]  
   OR
Why have the sparrows refused to eat bread crumbs on the death of the author’s grandmother? [H.S. 2019]

Answer: The grandmother was attached to the sparrows emotionally and used to feed them breads. So, the sparrows mourned the death of the grandmother. They did not eat the crumbs of bread thrown by the mother and rather they sat on the veranda quietly and flew away when the corpse was taken away.

2. What is the difference between the village school education and the urban school education system in the lesson “The Portrait of a Lady”? [H.S. 2016]

Answer: In the village school the kids were taught the alphabet and the scriptures by the village priest. But in the urban school there was no teaching on scriptures. Rather they were taught lessons on science and technology. There were music classes also which the grandmother did not like at all.

3. Mention three reasons why the author’s grandmother was disturbed when he started going to city school. [H.S. 2016]

Answer: In the city school, the author learned English lessons and thing of western science like the law of gravity etc. There was no teaching of scriptures. So, the grandmother was offended. Moreover, when she heard that they were taught music lessons, she was totally disappointed. So, the grandmother was disturbed when he started going to city school.

4. What are the different ways in which we come to know that the author was a deeply religious person? [H.S. 2017]

Answer: The author’s grandmother was very religious lady because she always used to utter the beads of rosary from morning till evening. She used to go to school with her grandchild and read the scriptures in the nearby temple. She was unhappy when she learned that there was no teaching of scriptures in the urban school. In her lifetime, she spent only one day without praying when her grandchild returned from abroad. Finally, she died by praying to God.

5. Mention three ways in which the author’s grandmother spent her days after he grew up. [H.S. 2017]

Answer: There was development of gradual differences between the author and the grandmother with the growing age. The author got involved in his studies and moreover took a separate room. So, loneliness was the only company for the grandmother. She spent her days on the wheel chair by telling the beads of rosary. Towards the late afternoon hours, she used to feed the sparrows. So, she was a religious and pious lady with a golden heart.

Give two examples of author’s grandmother’s love of animals. [H.S. 2018]

Answer: The author’s grandmother was very kind hearted and she had special care for animals. She used to feed the street dogs chapatis when she was in village. Again, when she came to town, she managed to give bread crumbs to a flock of sparrows during afternoon hours. 

LONG ANSWER TYPE | THE PORTRAIT OF A LADY | CLASS 11 | ENGLISH | HORNBILL

1. Cite reasons to validate whether the distancing relationship between the author and the grandmother was deliberate or beyond their control. [H.S. 2015]
OR 
Describe the changing relationship between the author Khuswant Singh and his grandmother. Did their feeling for each other change? [H.S. 2017]

Answer: The author and the grandmother had a very intense relationship since his childhood. The grandmother used to take care of the author when they lived in the village. So, the author’s grandmother had ever lasting layers of love and care upon him.
However, with gradual increase in the age, the author got a diversion in their relationship. The author had to focus in his studies, so he got no time to spend with his grandmother. So, the grandmother was left a loner. So, the grandmother had to spend her days on wheel chair by reciting prayers. And she used to feed the sparrows.

The distancing relationship was a result of natural stream of life. Growing age had brought this difference. The grandchild was growing up to find a new meaning of life. However, the grandmother was losing age. So, difference was obvious and beyond their control.
However physical distance does not mean an end. The grandchild and the grandmother were emotionally and mentally always near to each other. The grandmother was alive for more five years only to see the homecoming of the warrior.

2. Sketch the character of the grandmother in light of the prose piece ‘The Portrait of a Lady’.
OR
Elaborate the noble characters of the grandmother.
OR
Give a description of the author’s grandmother after your reading of “The Portrait of a Lady”. [H.S. 2019]

Answer: The grandmother narrated in the story ‘The Portrait of a Lady’ was a fine lady who was as white as snow due to her age. Her white and wrinkled face always expressed peace and tranquility. She was fat, short and slightly bent, living more than a hundred years.

The grandmother was a very religious lady and pious lady. Her lips hardly stopped praying her daily prayers. Apart from being religious she was obliged to her duties as a grandmother. In the village she used to take care of her grandchild and took him to school.

Moreover, the grandmother was very loving and tender to the animals. She used to feed the street dogs in the village and also fed the sparrows in the town. However, she was a bit conservative because she disliked music.
Towards the end of the story, it reveals the endless love of the grandmother to her grandchild. She lived for more five years only to see the homecoming of her grandchild. She was so pure and pious that even the birds mourned at her death.







No comments:

Post a comment