Wednesday, 29 April 2020

HSLC | SEBA | English Question Paper 2015 | Class 10

Class 10 English Questions Paper 2015 with Answers


HSLC | SEBA | English Question Paper 2015 | Class 10
ENGLISH QUESTION PAPER 2015


Section – A

1.(a) Choose the correct answer from the alternatives given:1
                           I need a hundred pesos
(currency of India/Spain/Latin America)

Answer: Pesos – currency of Latin America.

(b) State whether the following are true or false: 1+1=2

(i) Nelson Mandela spent twenty years in prison.
Answer: False

(ii) On the day of inauguration, two national songs were sung.
Answer: True

(c) The theory of Arab origin draws support from – 1

a. The numerous tales of valours of “sons and fathers”
b. The long, black coat with an embroidery waist belt worn by Kodavus.
c. The traditions and religious rites.

2.What happened to Lencho’s field after the hailstorm?1
Answer: The hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.

3. Where is Coorg?   1
Answer: Coorg is midway between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka.

4. What did courage mean to Mandela? 2
Answer: Courage did not mean absence of fear to Mandela, but courage meant triumph over the fear. Even the bravest man feels afraid, but to show courage he conquers that fear.

5. Mention the story that supports that the people of Coorg are of Greek descent. 2
Answer: As per a story, a part of Alexander’s army moved south along the coast and got settled there when return became impossible. They later married amongst the locals and so their martial traditions, marriage and religious rites are apparently different from the Hindu mainstream. Thus, they are of Greek origin.

6. “These are not raindrops falling from the sky, they are new coins.” Why did Lencho consider the raindrops as ‘new coins’?2
Answer: Lencho had a good harvest that year. A rainfall or a shower would help him to reap a plenty of good harvests. The good harvest would, in turn, bring money. So Lencho said the raindrops were like new coins.

7. Narrate briefly Rajbir’s remarks on the discovery of tea and the legends that surround it. 3
Answer: Rajbir said that no one really knows who discovered tea but there are many legends. The first legend is called the Chinese legend. According to this legend regarding discovery of tea that one of the Chinese emperors always used to drink water by boiling it. One day a few leaves of the twigs burring under the pot fell into water. Then the water gave a delicious flavour. It is said the leaves were tea leaves.
Indian legend tells that once upon a time there was an ancient Buddhist ascetic named Bodhidhama in India. He cut off his eyelids because he felt sleepy during meditations. Then the plants grew out of the eyelids. The leaves of these plans when put into hot water and drunk vanished sleep.

8. What did Valli see on her way that made her laugh?2
Answer: At some of point of her journey, Valli saw a young cow running very fast right in the middle of the road, right in front of the bus. The bus slowed down and sounded the horn, but the cow got more frightened and started running faster and faster. This scene made Valli laugh.

English Question Paper 2015 | SEBA |ASSAM
Section – B

9.Choose from the box given below the words that rhyme with the following:1X2=2
feet, silent
run, slow, violent, moves, seat, edge, city

Answer: feet – seat
  silent–violent

10.Choose the meaning of the Underlined words from the alternatives given in the brackets: 1X2=2

(a) He stalks in his vivid stripes. (glaring/dark/pale)
Answer:Vivid - glaring

(b) In his quiet rage (mood/violent anger/walk)
Answer: Rage – violent anger

11. What could Amanda do if she were a mermaid? 1
Answer: If Amanda were a mermaid she could have drifted blissfully in the emerald sea.

12. How do we know that Amanda was a teenager? 1
Answer: The fog comes silently like a cat and moves on silently.

13.Why did the poet feel more at home with animals than humans?2
Answer: The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So, he feels more at home with animals.

14. Why did Custard cry for a nice safe cage? 2
Answer: Custard, the dragon was infamous for its cowardly nature. While the other pets of Belinda played with danger, Custard, the dragon lacked the courage to fight against any threat. He had a gigantic appearance though, he cried for a nice safe cage in fear of any possible danger. 

2015 ENGLISH QUESTION PAPER | ASSAM | SEBA
Section – C

15. (a) How does Ausable manage to make Max believe that there is a balcony attached to his room? 5
Answer: Ausable was a secret agent who was spying a report on missile. He did not look smart and intelligent but he proved his intelligence by misguiding Max. Max was another secret agent. He tried to collect the report from Ausable at gun point. Ausable was staying in a hotel. But in spite of Max’s appearance he sat heavily and calmly on the chair and he chided the management for not correcting the balcony. The balcony was constructed for the other apartment, a portion of it was extending adjacent to Ausable’s room. So, anyone could enter his room from the other apartment. However, Max said that he had to find some other way to enter the room. And he was not aware of the Balcony. Meanwhile the doorbell rang and Ausable said that he had called the police for security reason. Max was frightened. He then jumped out of the window to escape and hide himself on the balcony.

OR

(b) Horace Danby was a meticulous planner but still he faltered. Where did he go wrong?    3+2=5

Answer: Horace Danby met a lady at the house of Shotover Grange. The lady introduced herself to be the wife of the owner of the house. Horace was very much afraid of being caught red handed by the lady of the house. But the lady behaved very sociably without showing much fear and surprise of meeting a thief in her house. Horace saw a good chance to convince the lady for his escape. But the lady proposed that she would let him go only if he broke the safe for her. The lady acted so confidently that Horace Danby could not have the slightest doubt that she was not the lady of the house.  She had firmness in her voice. She invented a false story and told him that she wanted to wear the jewels as she had to go to a party that night. She also threatened him with the idea of prison. Thus, Horace Danby fall prey to the lady who was actually another thief. She stole the jewelry with the help of Horace Danby. Horace was arrested in charge of stealing the jewelry at the house in Shotover Grange. His fingerprints on the box worked as proof against him.

16. (a) Who was Griffin? How did he become invisible? Why did Mrs. Hall find him eccentric?  1+2+2=5
Answer:  Griffin was a brilliant scientist, but rather a lawless person.He recently invented a drug which could make people invisible. He swallowed a few drops of the drug and he became invisible.

Arrival of a guest in Iping in the winter was very uncommon. Griffin had bandage over his face all the time.  Griffin was very unsociable. Mrs. Hall tried to become friendly with Griffin. But Griffin said that he liked solitude. So, the odd look and behavior made Mrs. Hall believe Griffin to be eccentric.

OR

(b) Who was Bill? How did he befool the lawyer?5
Answer: Bill was a hack driver in New Mullion. Actually, he was Oliver Lutkins himself.
At the station Bill introduced himself as Bill but not as Lutkins. If he wished he could do that at the very first instance. Then he made lawyer to hire his hack for two dollars an hour. Bill took to every possible location where Lutkin could possibly be. He moved him around the city for six hours and pocketed the fare but did not reveal his real identity. Bill did not allow the lawyer to enter the shop where Lutkins could be and asked them all by himself if they had seen Lutkins. Thus, he managed his locals to act as if they had not seen Lutkins and Lutkins might be at a different place. So, they had to follow him to a different location, and they missed him just by a few minutes. Actually, his confident behavior, support from his local friends and his cleverness made the lawyer a fool. It was quite interesting that he was such a foolish lawyer that he took an unknown man into his confidence so easily and got victimized.

ENGLISH QUESTION PAPER 2020
Section – D

17. Fill in the blanks with the right determiners:  1X2=2

a. Please give me a little time to finish the work.
b. Then I will take you to the university. 

18. Fill in the blanks with the correct preposition from the choices given in the brackets:      1X2=2

a. Health is preferable to wealth. (than, for, to)
b. He is angry with his naughty sister. (at, with, upon)

19. Rewrite the following sentences putting the verbs in the brackets in their correct tense form: 1X2=2

a. The bell rang after we had finished our work. (finish)
b. Please ring me up as soon as he comes. (come)

20. Change the form of narration of the followings: 1X2=2

a. “What a beautiful building!” he said.
He exclaimed that the building was very beautiful.
b. She proposed that we should go for a walk.
She said to me, “Let’s go for a walk.”

21. Change the voice of the followings: 1X2=2

a. We were surprised at his conduct.
His conduct surprised us.
b. Why did your father refuse such an honourable job?
Why was such an honourable job refused by your father?

22. Combine each of the following pairs of sentences into a single sentence: 1X2=2

a. I have lost the pen. You gave it to me.
I lost the pen which you gave to me.
b. Health is very important. It must not be neglected.
Health is so important that it must not be neglected.

23. Choose the correct alternative from the choices given in the bracket and fill in the blanks: 1

The Brahmaputra has changed its course. (coarse/course)

OR

Sankardeva was an eminent scholar. (eminent/imminent)

24. Make sentences to illustrate the meaning of any two of the following: 1x2=2

In order to: The police did lathi charge in order to control the mob.

All in all: The principal is all in all in our school

Now and then: He comes to our home now and then.

At large: The government policies affect public at large.

25.Correct the errors in any two of the following sentences: 1X2=2

(a) I don’t know to do it.
I don’t know how to do it.
(b) It is you who is to be blamed.
It is you who are to be blamed.
(c) He told me that his brother is writing that letter.
He told me that his brother was writing that letter.
(d) He asked me where do I live.
He asked me where I lived.

ENGLISH QUESTION PAPER 2015
Section – E

26. (a) Translate into English: (Group-From Assamese to English) 1X5=5

1. মায়ে মোক সুধিছিল, “ সঁচা কথা কৈছানে?”
Mother said to me, “Have you spoken the truth?”

2. মই সাঁতুৰিব নোৱাৰাৰ নিছিনাই ।
I almost do not know how to swim.

3. তুমি কেতিয়াবা সিংহ দেখিছানে?
Have you ever seen a lion?

4. যিজন মানুহ আজি আমাৰ স্কুললৈ আহিছিল, তেখেতক মই চিনি পাওঁ ।
I know the man who came to our school today.

5. মই নহালৈকে তুমি ৰ’বা ।
Wait until I return.

OR

Give the substance of the following passage:      5
There are books which are really no books at all, and to read which is more waste of time, while there are others so bad that we cannot read them without great harm. It is no doubt good to be warned against temptations and dangers of life; but anything that familiarizes us with evil is in itself an evil. So also, there are others which one can read without being the better of them. By useful literature we do not mean only what will help a man in his business or profession. That is useful no doubt, but by no means the highest use of books. The best books raise us into a region of selfless thought where the troubles and anxieties of the world are almost forgotten.

Answer: Good Books and Bad Books

Books may be good or bad. Some books are so bad that it only waste time but also do great harm. Some books may however intend to warn against the evils, but they indirectly introduce the evils. But mere helping in business or profession is not the soul characteristic of a good literature. The best books raise the level of selfless thoughts.

27. Answer either (a) or (b): 6

(a) Write an essay on either of the following topics in about 150 words:
i. Kaziranga National Park
ii. A journey by bus

(b) Write a story in about 150 words using the outlines given below and add a title to it:6

The lion, king of beasts – killed many animals – all animals terrified – hold a meeting – decide to send one animal to the lion everyday – lion agrees – the turn of the hare – arrives late – tells there is another lion in the forest – wanted to seize and kill him – hare takes the lion to a deep well – the lion sees his reflection – thinks there is another lion in the well – jumps in.

28. Answer either (a) or (b)

(a) Write a letter to the Editor of a local English newspaper about frequent load shedding in the evening in your locality. 5
Answer:

To,
The Editor
The Assam Tribune

Dated: 18th Feb, 2021

Sub: Frequent Load shedding / Power cut in our locality.

Sir,
      Through this column of your esteemed daily I would like to draw the attention of the concerned authority towards a serious issue faced by our locality. Our locality has been suffering from irregular power supply and the concerned authority is in sleeping mode.
      In the modern era, electricity is the driving fuel of the world and one cannot dream a single moment without electricity. But our locality has been regrettably experiencing unsteady and interrupting power supply for almost six months now. The side effects are quite precarious. Towards the evening the power cut shades darkness in our area boasting the courage of the anti-social elements. As the street lights also go out due to power cut, the roads become prone to accidents. The students are the worst sufferers. They have to light kerosene lamps or candlesticks to finish up their studies. As the matriculation and higher secondary final examination are going on, the candidates are suffering a lot. Even during day hours, the erratic power supply has caused many problems like they cannot fill their water tanks, charge their mobile phones etc.
       In spite of our continuous approach to the Electricity Board, the authority has not taken any action. Now the authority must replace the old transformer with a new one. They must ensure steady power supply in our locality or the Board must be responsible for any evils caused by this irregular power supply.




Yours Faithfully
Mr. X
…..Locality

OR

(b) A flood relief camp was done by students of your school. Write a report for your local daily using information given below: 5

- Date and time of work
- How the place was reached
- Number of students taking part
- Number of people affected
- Relief materials distributed
- Conclusion

Flood Relief Camp organized by Gyanweb Tutorials School
On 10th of July, 2020 a daylong flood relief camp was organized by our school at Panigaon of Dhemaji district starting from 10 a.m. The village is 10 k.m. away from the main town of Dhemaji. The school bus carried a team of 20 students led by our Principal and two other teachers to the village. The village was still under water and the residents were taking shelter at the government school of the village. More than 200 people were affected by the flood. Our school distributed food packets and clothes among the sufferers. After spending a full day with them, our school departed from there with a heavy heart.

29. (a) Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

(b) The great advantage of early rising is that one can start one’s work long before others. The early riser has done a large amount of hard work before other men have got out of bed. Early in the morning the mind is fresh and no sounds or noise disturb our attention. The work done at that time is generally well done. Also, one finds time to take some exercise in the fresh morning air. Exercise supplies him with a good deal of energy that enables him to work hard until the evening. By beginning so early, he knows that he has plenty of time to do his work thoroughly. He does not have to hurry over any part of his work. He gets to sleep long before midnight. At that time sleep is more refreshing after a night’s sound rest, he rises early next morning in good health ready for the labor of a new day.

i. What advantage does an early riser have over others?     1
Answer: an early riser has a great advantage of starting one’s work much earlier before a late riser can.
ii. Why should one take exercise in the morning and begin one’s work so early? 2
Answer: Taking some exercise in the fresh morning air supply a person with energy which enables him to work hard until the evening. If one begins so early one has plenty of time to do one’s work thoroughly.
iii. What are the uses of going to sleep long before midnight? 
2
Answer: By going to sleep long before midnight helps to get refreshing sleep. After having a sound sleep, one can rise early and have a healthy start next day.

(c) Read the following extract carefully and answer the questions that follow:

Over many days and months Valli  listened carefully  to  conversations  between  her  neighbours and people who regularly used the bus, and she also asked  a  few  discreet  questions here  and  there.  This way she picked  up  various  small  details  about  the bus journey. The town was six miles from her village. The fare was thirty paise one way — “which is almost nothing at all,” she heard one well-dressed man say, but to Valli, who scarcely  saw  that  much  money from one month to the next, it seemed a fortune. The trip to the town took forty-five minutes. On reaching town, if she stayed in her seat and paid another thirty paise, she could  return  home  on  the  same bus.  This meant that she could take  the  one-o’clock afternoon  bus,  reach  the  town  at  one  forty-five,  and be  back  home  by  about  two  forty-five...On  and  on  went  her  thoughts  as  she  calculated and  recalculated,  planned  and  re planned.

i. What did Valli find out about the bus journey? How did she find out these details?                                                                       1+2=3

Answer: Valli found out every detail of the bus journey. The bus used to travel to a town which was six miles from the village and took thirty paise in one round. The trip took forty five minutes to the town.
Valli found out the details by asking a few discrete questions here and there to those who had already travelled on the bus.

ii. What do you think Valli was planning to do?        2
Answer: Valli was planning to have a bus journey secretly.





No comments:

Post a comment