Friday, 6 November 2020

Lesson 1 | Questions Answers of A Letter to God by G.L.Fuentes | Class 10 | NCERT Solutions

Lesson 1 | Questions Answers of A Letter to God by G.L.Fuentes | Class 10 | NCERT Solutions


Lesson 1 | Questions Answers of A Letter to God by G.L.Fuentes | Class 10 | NCERT Solutions
A Letter to god questions answers


Lesson -1. A Letter to God by G.L. Fuentes is a Lesson included in First Flight of Class 10 narrating a story of a helpless farmer Lencho.

1.  Say true or false:

i.    Lencho was very happy to see his field after the hail stopped.

Answer: False.


ii.    Lencho was a farmer by profession.


Answer: True.


iii.    Lencho had no family of his own.


Answer: False


iv.    Lencho predicted the rain by looking at the clouds.


Answer: True.


v.    All the corns of Lencho were totally destroyed.


Answer: True.


vi.    Lencho had an unshakable faith in God.


Answer: True.


vii.    Lencho expects 100 rubles in reply to his letter.


Answer: False.


viii.    The postmaster came to know about Lencho’s unshakable belief in God by opening and reading the letter of Lencho to God.


Answer: True


ix.    Lencho wrote a second letter to God conveying his thanks to Almighty for fulfilling his wish.


Answer: False.


LONG TYPE QUESTIONS | A Letter to God

1. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?


OR


“These are not ............ new coins.” Why did Lencho consider the raindrops as ‘new coins’?

Answer: Lencho had a good harvest that year. A rainfall or a shower would help him to reap a plenty of good harvests. The good harvest would, in turn, bring money. So Lencho said the raindrops were like new coins.



2. What did Lencho do throughout the morning? What did he see in the morning? [H.S.L.C. 18]

Answer: Lencho was seeing the sky towards the North East throughout the morning.


          He saw mountains of clouds towards the north east in the morning.


3. “Lencho’s soul....... sadness,” Why? [H.S.L.C. 18]

Answer: Lencho’s soul was filled with sadness because the hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.



4. Mention the two conflicts illustrated in the story ‘A Letter to God’?

Answer: In the story ‘A Letter to God’, Lencho under the influence of blind faith in God, asked for money from God. Secondly, he alleged that the post office people were a bunch of crooks, who actually sent the money to help him. The story ironically shows the height of blind belief and greedy nature of the mankind.

5. “Lencho was an ..... man” What does the writer mean to say through this statement?

Answer: Lencho was a poor farmer. He worked hard in the fields to grow corn. So by saying “Lencho was an ox of man”, the writer means that Lencho was a hard working farmer.


6. How did the postmaster do to keep Lencho’s faith in God intact?

Answer: The postmaster was delighted to see the faith of Lencho in god. He decided to answer Lencho’s letter. He raised money from the post office employees, to send the money to Lencho along with the letter.


7. 'A plague of ........... more than this', said Lencho. Why did the speaker say as?

Answer: Lencho said that a plague of locusts would have left more than this because the hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.


8. Why did Lencho say, ‘Don’t send .......... mail?

Answer: Lencho asked for a hundred pesos from God. But he received only seventy pesos through the mail. Without thinking much, he assumed that the rest of the money was pocketed by the post office employees. So he thought that they were a bunch of crooks.


 9. How did the rain change? What happened to Lencho’s field?

Answer: The rain was followed by a heavy storm. The rain changed into a hailstorm.

          The hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.


10. What was Lencho’s feeling when the hail stopped?

Answer: After the hail stopped, Lencho’s heart was filled with sadness. The hail had destroyed his field completely. There was nothing left in his field. He thought they would have to go hungry that year.


11. Who or what did Lencho had faith in? What did he do?

Answer: Lencho had faith in God. He wrote a letter to God asking for a hundred pesos so as to sow his field again.


12. “God “, he wrote…’’ What did Lencho write in his first letter to god?

Answer: Lencho’s field was completely damaged by the hailstorm. He thought he and his family would go hungry that year. But he had faith in God. So He wrote a letter to God asking for a hundred pesos so as to sow his field again.


13.  What did Lencho write in his second letter to God?

Answer: In his second letter, Lencho informed God that he had only received seventy pesos out of one hundred pesos. He further requested to send the rest of the money but not through the post office as they were a bunch of crooks.


14.  What did the postmaster do after he received the letter of Lencho?

Answer: The postmaster was delighted to see the faith of Lencho in god. He decided to answer Lencho’s letter. He raised money from the post office employees, to send the money to Lencho along with the letter.


15.  Do you think Lencho was extremely surprised to find a letter for him with money in it from God?

Answer: No, Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it. He had deep faith in God and he was sure of receiving money from God.


16.  What made Lencho angry?

Answer: Lencho became angry when he received only seventy pesos from god out of hundred pesos that he asked for.


 17.  Why did the postmaster send money to Lencho? Why did he sign the letter “God”?

Answer: The postmaster was very kind-hearted man. He was impressed by Lencho’s faith in God. He wanted to help the poor man by sending the money.

          He signed the letter “God” so as not to harm Lencho’s faith in God.


18.  Did Lencho try to find who had sent the money to him? Why/ why not.

Answer: No, Lencho did not try to find who had sent the money to him because Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it. He had deep faith in God and he was sure of receiving money from God.


19.  Who does Lencho think has taken the money? What is the irony of the situation?

Answer: Lencho thinks that the post office employees have taken the rest of the money.

          The irony of the situation is that the post office employees contributed and sent the money to Lencho whom he called a bunch of crooks.


20. “But don’t ............ bunch of crooks.” What made Lencho think that the post office employees are a bunch of crooks? [H.S.L.C. 2016]

OR

Why did Lencho call the post employees as ‘a bunch of crooks’?

Answer: Lencho asked for a hundred pesos from God. But he received only seventy pesos through the mail. Without thinking much, he assumed that the rest of the money was pocketed by the post office employees. So he thought that they were a bunch of crooks.

Lencho Lesson in Short:

Lencho was a very hard working farmer and he had 100% assured that his hard would bring colors that years. The corns were spotted with flowers promising bucketful production and even Lencho was expecting so. To his added pleasure, a rainfall happen that day as he was praying to god for it. The clouds in the north east sky was clear indication that a rainfall would definitely happen and it really happened.


But Lencho's luck was not favorable enough. The rain was also accompanied by a hailstorm. The smaller boys were happy to see the frozen pearls fell from the sky, but no their dad Lencho. Hailstorm meant no good for his harvest.


Very unexpectedly, the rain turned into a cause of destruction and the haistorm totally covered his field of corn. The newly sprouted flowers of corn had been flung down and so was Lencho's mood.


Damage of his field also meant that they would have to go hungry that year. That midnight he could not sleep as tears rolled out from his eyes. He thought he had been left with nothing to feed his family for the entire year. But Lencho, on the other hand was not a instant loser. He thought and thought and he found out a solution that very night.



Lencho was an ardent believer of God. According to him God has a way out to every solutions. He decided to inform their pains to God. So he drafted a letter stating their issues and also mentioned in the letter that in order to sow back his field he needed something about one hundred pesos. Moreover that one hundred pesos also included the cost of living up til the crops were not backs. 



He posted in the letter box. The postman was very surprised to find such a clueless letter addressing to God. So, he handed it over to the post master. The postmaster was also a bit surprised. But he decided to help the poor man at any cost. He raised some funds from his colleagues and also donated from his salary. Then they posted the letter back to Lencho with only seventy pesos.



But Lencho needed one hundred pesos at any cost. He was angry to see something less than what he demanded. At the end he named the post office employees a bunch of crooks. 


No comments:

Post a comment